Follow my blog with Bloglovin

Tausta

keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Joulusalaisuuksia

Sain pari päivää sitten jouluisen haasteen Villa Mezzon Anulta.  Se on laatuaan aivan ensimmäinen tämän lyhyen blogielämäni aikana, ja olin tietysti hämmentyneen yllätynyt moisesta kunniasta. Niinpä ryhdyin tuumasta toimeen paljastaakseni Airisrannan joulusalaisuudet kaikelle kansalle vastaamalla haasteen kiperiin kysymyksiin.1. Uskotko joulupukkiin tai tonttuihin?

Kuten jotkut teistä tietävät, navetassamme asuu pieni tallitonttu. Vein sille jokin aika sitten lyhdynkin ovenripaan antamaan hieman valoa sysipimeisiin iltoihin. Kun Airisrannassa loistaa oikein kirkas kuutamo, ja tähdet kimmeltävät tummalla taivaalla, tallitontun saattaa nähdä kurkistelemassa navetan nurkalla. Tokihan siis uskon tonttuihin.


2. Kirjoititko joulupukille?

Airisrannassa ei ole punanuttuista joulupukkia näkynyt vuosikausiin. Liekö ajatellut, ettei pienen mutkaisen tien päässä voi ketään elollista asustella. Sen sijaan meillä majailee koko joukko komeita olkipukkeja, jotka on jo vapautettu varaston nurkasta viettämään joulua kynttilöiden ja takkatulen lämmittämissä huoneissa.
3. Onko kinkku joulupöydän kunkku vai selviätkö ilmankin?

Perinteiset jouluherkut, kinkku mukaan lukien, kuuluvat toki Airisrannan joulupöytään. Joulupuurolla aloitetaan aattona puolenpäivän aikoihin ja samalla pöytään katetaan suolapalaksi vähintään graavilohta ja -siikaa saaristolaisleivän kera. Illalla sitten nautitaan varsinainen jouluateria pitkän kaavan mukaan kaikkine tykötarpeineen ja jälkiruokineen. Kyllä aattoillan jouluateria kinkkuineen on Airisrannan joulun ehdoton kohokohta.
4. Noloin saamani joululahja tai lahjojen jakoon liittyvä muisto

Jaa-a. Noloimmasta en tiedä, mutta ensimmäisenä yhteisenä jouluna mieheni kanssa, vasta kuukauden seurustelleena, annoimme aatonaattona toisillemme täsmälleen samanmuotoiset ja -kokoiset lahjapaketit. Aattona sitten avasimme lahjat tahoillamme, ja molemmista paljastui - no, kauniissa kotelossa oleva kynäsetti. Uskonpa, että molemmat tiesivät saamansa paketin sisällön sillä sekunnilla, kun ojensivat lahjansa toisilleen. Mieheni tosin väittää edelleen, että hän oli se, joka hävisi vaihtokaupassa. Tiedä häntä.


5. Onko jokin joululahja jäänyt käyttämättä tai kaapin perälle notkumaan?

En ainakaan tunnusta. Sitä paitsi eihän joulupukki ole edes löytänyt Airisrantaan, joten mistäpä niitä turhia lahjojakaan tulisi.


Yläkerran portaat


6. Milloin ja millä tavalla koristelette joulukuusen?

Iso joulukuusi hankitaan aina hyvissä ajoin, ja siitä nautitaan mieluummin viikko ennen joulua kuin  kaksi joulun jälkeen. Tai no, kyllä se joulun jälkeenkin menee, ellei ala suuremmin varistella.

Mutta kahtena peräkkäisenä jouluna muutama vuosi sitten jouduimme alistumaan ja kantamaan olohuoneen nurkkaan muovihökötyksen. Kaksi villiä kissalasta sai tämän järisyttävän päätöksen aikaiseksi. Ja siihen malliin muovikuusi keikkuikin jouluaattona, että totesimme uhrauksemme kannattaneen.

Nyt, kun aito joulukuusi ei enää herätä niin suuria intohimoja kissaneitojen osalta, se koristellaan maltillisesti tavallisesti pari päivää ennen aattoa.  Tänä vuonna tosin jo himpun verran aikaisemmin.
7. Ostatko kotiisi joulukukkia? Mikä on joulukukkasi?

Joulukukat kuuluvat Airisrannan jouluun yhtä lailla kuin joulukuusikin. Muutama hyasintti ja yksi joulutähti on jo hankittu ilostuttamaan joulukuun lyhyitä päiviä. Hyasintin tuoksu tuo mukanaan lapsuuden joulumuistot. Ja ainakin yksi punainen joulutähti on oltava talossa joulun aikaan.
Jotta haaste jatkaisi jouluista matkaansa, heitän kapulan Nainen Talossa -blogin Katjalle. 

-Airisrannan Päivi-

4 kommenttia:

 1. Kaunista valoisaa joulutunnelmaa kuvissasi. Kiitos haasteesta. Katsotaan järjestyisikö salaisuuksille aika ja paikka. Kiva idea :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! <3

   Mukava, jos haasteelle löytyy aikaa joulukiireidesi keskellä. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!