Follow my blog with Bloglovin

Tausta

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Perinteet velvoittavat

Airisranta on ollut suurimman osan historiaansa kalastustila. Vieläkin naapurit ja kesäasukkaat muistelevat mielellään, kuinka mainio rysäpaikka tilalla aikanaan oli kahden edustalla olevan saaren takana. Osa kyseisestä vesialueesta kuuluu edelleen Airisrantaan, mutta meistä ei taida rysäkalastajiksi olla. Sen sijaan saaren päähän, lähelle laivaväylää näyttää joka kevät ilmestyvän todella suuri ammattikalastajien asettama rysä.


Tilalla on jossain vaiheessa ollut myös oikea troolari, jolla on kalastettu ammattimaisesti silakkaa. Välillä saaliit olivat kuulemma niin suuria, että silakoita jouduttiin hautaamaan jopa pellolle. Venevajan eli täkäläisittäin suulin edustalla kuorma-autot olivat valmiina odottamassa troolarin saapumista, ja siitä alkoi kalasaaliin matka kaupunkilaisten herkuksi. Vuosikymmeniä sitten Airisrannan suulin laituri toimi myös yhteysalusten pysähdyspaikkana.

Sen verran meistäkin on tullut kalastajia, että verkot heitetään mereen keväällä heti säiden salliessa. Rehellisyyden nimissä täytyy tunnustaa, että kyllä se on mies, joka meidän perheessä kalastaa, itse katselen vain rannalta. Alkuvaiheessa olin tosin soutamassa. Ja ei, sen takia kalastusyhteistyömme ei päättynyt. Miehestä vain tuli niin taitava, että hän saa yksinkin hanskattua koko homman. :)

Olisi kai se melko noloa ellemme ranta-asukkaina lainkaan harrastaisi kalastusta. Aluksi meillä ongittiin ja virvelöitiin, sitten keksittiin katiska, ja lopulta ne verkotkin uskallettiin hankkia. Jättimäiset lahnat, simput ja myrskytuulet vain aiheuttavat silloin tällöin harmaita hiuksia verkkokalastajalle.Tänä keväänä verkot laskettiin ensimmäisen kerran mereen pari päivää sitten. Ne käydään kokemassa aamuin illoin, ja joka kerta saalista on tullut. Tuntuu kyllä aika ylelliseltä syödä siika- ja ahvenfileitä, joiden tuoreutta ei tarvitse arvailla. Mies on opetellut fileoimaan kaikki verkoilla saadut kalalajit, joten ruodoistakaan ei tarvitse murehtia. Kalan suhteen yritämme pysyä omavaraisena koko kesän, sillä sitä meillä syödään paljon. Jospa vielä saisimme aikaiseksi oman pienen perunamaan, vähän porkkanoita, sipulia, salaattia... No, ehkä nekin ovat jossakin vaiheessa toteutuslistalla. Tähän mennessä kasvatusyritykset ovat kirjaimellisesti kuivahtaneet kokoon.

Kuvat ovat eilisaamulta, jolloin koko tienoo peittyi sankkaan sumuun. Meri oli kuitenkin peilityyni ja ilma täydellinen aamuverkkojen kokemiseen. Saaliiksi saimme yhden ison siian ja viisi pulleaa ahventa.Jos saalista tulee enemmän kuin syöjiä riittää, laitamme kalat laiturin päässä olevaan sumppuun. Siinä ne säilyvät hengissä pari kolme päivää. Aina ei myöskään ole mahdollisuutta perata kaloja saman tien, joten siinäkin mielessä sumppu on korvaamaton. Jos kalaonni jatkuu tällä menolla, pakastin alkaa täyttyä pikavauhtia.


puutarha

Aamun harmaudesta ei ollut iltapäivällä enää tietoakaan. Meillä taidetaan leikata nurmikko jo vappuna.


Mukavan keväistä loppuviikkoa!

-Airisrannan Päivi-16 kommenttia:

 1. Se on tosiaan ylellistä kun saa syödä varmasti tuoretta kalaa! Kiva saalis, kyllä maistuisi :) Minulla on kans haavena pieni kasvimaa.. olis se kiva kun olis omavaraisempi ja kasvattaa itse! Onpa kevät pitkällä teillä, täälä vasta alkaa nurmikko vihertään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kala on kyllä herkkua, ja niin kiva, kun sitä saa läheltä. :) Kevät on tosiaan edennyt meillä hyvää vauhtia, eilen vain satoi koko päivän. Kyllä se nurmikko teilläkin on kohta kasvussa. Mukavaa vappua sinulle!

   Poista
 2. Tuo kalastuskuva on taiteellinen ja samalla salaperäinen. Usvainen aamu on kaunis. Upeaa, että omassa rannassa on hyvät apajat! Siellä kevät on jo todella pitkällä. Täällä meilläpäin nurmi alkaa nyt vasta vihertämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuva näyttää ihan mustavalkokuvalta, vaikka värikuva onkin. Niin harmaan sumuinen ilma oli. Mukava, jos tykkäsit sen tunnelmasta! <3

   Jännä juttu, kuinka eri puolella Suomea kevät on niinkin paljon edennyt eri tahdissa. Toisaalla sataa lunta ja jossakin taas vihertää maat ja puut. :) Mukavaa vappua sinulle Anu!

   Poista
 3. Olipa mukava lukea paikan historiasta :) Täällä herättiin valkoiseen aamuun. Nurmikon viherrystä saan vielä tovin odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että paikan histora kiinnostaa. :) Oi että, vai luminen vappu teille on luvassa. Toisaalta, niinhän sitä sanotaan, että uusi lumi on vanhan surma näin keväällä. Teillä se kevät rävähtääkin sitten kerralla loistoonsa! :) Mukavaa vappua sinulle Jenna!

   Poista
 4. Voi veljet miten upeita kuvia!
  Ja mikä kalasaalis, on teillä hyvät kala-apajat!
  Itsekin olen haaveillut perustavani pienen kasvimaan mökille.
  Olisi se kiva saada tillit, persiljat, salaatit yms. omasta maasta.

  Iloista vappua Päivi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teija! <3 Ja samoin sinulle oikein hyvää vappua!

   Nyt kalaa on tullut toisin kuin viime vuonna, jolloin ei saatu paljon mitään ja innostuskin lopahti. Yrttejä olen kasvatellut kesäisin kukkapurkissa. Se on ihan kiva tapa kasvattaa, vaikka muuten olisi laiska hoitamaan kasvimaata. :)


   Poista
 5. Nam! Ruokaa omasta rannasta. Ilman muuta kannattaa hyödyntää!

  Täällä sateli räntää eilen hetken. Ensin tuli vettä taivan täydeltä koko päivän, joka illalla muuttui toviksi räntäsateeksi. Sellainen vappusää täällä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, on kyllä mahtavaa kun kalaa saa tuosta vierestä. Onneksi mies on innostunut kalastamaan, joten kaikki kunnia hänelle. :) Samassa paketissa tulee terveellisyyttä, herkullisuutta, säästöä ja ekologisuutta, ei paha.

   Toivotaan, että vappusää paranee vähitellen. Oikein ihanaa vappua sinne Jovelaan!

   Poista
 6. Kalaa, naminami ja kauniita kuvia. Niin, ja on teillä todella kaunis koti, meri ja luonto ympärillä. Aivan silmiähivelevää! :)
  Muuten, suulit ne on meilläkin Pohjois- Satakunnassa. Hyvää kevään jatkoa!
  - TarjaL

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja kauniista sanoistasi! <3

   Mielenkiinnosta katsoinkin tuon suuli-sanan, ja Wikipedian mukaan se näyttää olevan juuri Satakunnan, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan länsiosien ja Lounais-Hämeen sanastoa. Itse olen syntyisin Keski-Pohjanmaalta ja siellä sitten taas puhuttiin veneladoista tai- vajoista. Mielenkiintoista tämä suomen kieli! :)

   Kauniita kevätpäiviä myös sinulle!

   Poista
 7. Aivan ihana kuva tuo ensimmäinen, todella kaunis! Meillä kalastetaan mökillä vain vähän katiskalla ja joskus ongella, läheiseltä torilta saa sentään kalastajalta joskus sellaistakin herkkua kuin merilohta :P Oma isoisäni oli kalastaja henkeen ja vereen, kävin siskoni kanssa pappan kanssa kalassa joskus kaksikin kertaa päivässä. Tästä syystä taisin kaupungissa koulua käydessäni olla ainoa, joka osasi perata kalan. Onnistuu vieläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Milla <3. Joskus harmaakin päivä voi olla kaunis. Meillekin tämä kalastus on tullut kuvioihin vähitellen viime vuosina. Mutta tuore kala on niin ihanaa, ja viehätystä lisää se, että se on itse pyydetty. :)

   Poista
 8. Tuosta ensimmäisestä kuvasta saisi upean taulun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Anu! <3 Tuota en tullut ajatelleeksikaan, mutta kyllähän siinä olisi tauluunkin ainekset. Hetki oli todella maalauksellinen.

   Poista

Kiitos kommentistasi!