Follow my blog with Bloglovin

Tausta

lauantai 18. huhtikuuta 2015

Yläkertaa ennen ja nyt

Olen viime aikoina selaillut vähän ahkerammin vanhoja kuvatiedostojamme ja onnistuin löytämään sieltä yhden sisällä otetun kuvan frontonista ennen peruskorjausta. Muuten sopivia ennen ja nyt -kuvia on ollut yllättävän hankala löytää. Ennen remonttia otettujen kuvien pääosassa näyttävät olevan maisemat tai useimmiten perheenjäsenet uudessa miljöössään. Talon silloiset huoneet ovat sen sijaan jääneet paljon vähemmälle huomiolle. Tosin kuvien arkistointikaan ei ole ollut kaikkein järjestelmällisintä, joten vastaan saattaa vielä hyvinkin tulla kuvalöytöjä huoneista ennen remonttia.Yksi syy, miksi pidän talomme yläkerrasta on sen valoisuus. Koska frontoni on talon eteläpuolella, aurinko pääsee paistamaan kaarevaan aulatilaan esteettömästi lähes koko päivän. Frontonista kerroin myös aikaisemmassa postauksessa, jonne pääset tästä.

Kuvassa näkyvän oven takana on yläkerran toinen makuuhuone. Ennen se oli kylmää ullakkotilaa, johon edellinen omistaja oli aloitellut jonkinlaista remonttia. Ainakin kattoon oli asennettu ansiokas kerros styroksia!Ennen peruskorjausta otetusta kuvasta voi päätellä, että frontonin keskeltä on alunperin mennyt ovi ulos. Jossakin vaiheessa se on kuitenkin laudoitettu umpeen. Emme tiedä, onko talossa ollut milloinkaan varsinaista parveketta, sillä niissä parissa kuvassa, jotka olemme saaneet käsiimme kaiteellista parveketta ei näy. Ehkä rakentaminen on jäänyt kesken, tai sitten parveke on poistettu siinä vaiheessa, kun veranta on rakennettu myöhemmin uudestaan. Verannan peruskorjauksesta kertovassa postauksessa on vanha valokuva talosta 1910-luvulta, josta näkyy, kuinka ihmiset ovat tulleet katolle frontonin ovesta.Yläkerran ikkunoista oli siis varma malli saatavilla, ja kyllä ne sitten mitattiinkin hartaudella vastaamaan alkuperäisiä. Airisrannan ikkunoita mittaillessamme tulimme siihen tulokseen, että juuri sirot puuosat olivat ennen vanhaan oleellinen osa talojen ilmeen määrittäjinä. Kaikilta ikkunatoimittajilta ei ollut edes mahdollista saada niin kapeita ikkunanpuitteita kuin olisimme halunneet.

Yksi asia meitä on kuitenkin jaksanut ihmetyttää varsinkin yläaulan ikkunoihin liittyen. Nimittäin kärpäset! Niitä alkaa ilmestyä heti tammi-helmikuussa joukoittain ikkunoille, kun aurinko pikkuisenkin näyttäytyy. Sama tapahtuu myöhään syksyllä. Kysyimme jo neuvoa ihan tuholaistorjuntaan erikoistuneelta yritykseltäkin. Arvelivat, että yksinäinen asuinpaikka voisi olla syynä moiseen joukkohyökkäykseen. Lämpimiä talvehtimispaikkoja kun ei ole liiemmin tarjolla lähiympäristössä.

Onko kenelläkään muulla kokemusta vastaavasta ilmiöstä, vai olemmeko ainoat kärpäshyökkäysten uhrit? Vai olisiko yksinkertaisesti niin, että Airisrannassa on liian laiska emäntä siivoamaan?
Kuten makuuhuoneen oven mallista voi päätellä, ahkera mittailu oli tarpeen myös oven hankinnassa. Muutenkin oven ja portaiden sovittaminen paikalleen oli melkoista sentin viilausta. Yhtään turhaa milliä ei todellakaan löydy niiden välistä. Aikaisemmin jyrkät ja epäkäytännölliset portaat - lähinnä niitä kai voi kuvailla tikkaiksi - menivät vintille suoraan kylmästä kuistista niin kuin vanhoissa taloissa on tapana. Nykyisten portaiden paikka talon keskellä on sama kuin ennenkin, vain noususuunta on vastakkainen. Sinnikkyyttä vaatinut portaiden sovittelu tuotti kuitenkin tulosta, ja saimme haluamamme loivan, vanhan talon ilmeeseen sopivan portaikon keskeiselle paikalle taloa.


Rentoa viikonvaihdetta!

-Airisrannan Päivi-
36 kommenttia:

 1. Meillä on ihan sama kärpäsongelma. Ja keskittyen talon etelä- ja länsipuolen ikkunoihin. Mitä enemmän ikkuna on auringossa, sitä enemmän kärpäsiä. Luulenkin että syy on siinä. Ikkuna on lämpimässä. Sama ilmiö on talon eteläseinustalla keväisin aurinkoisina päivinä. Ihan kuin kärpäset tulisivat seinälle lämmittelemään. Sopiva päivä kun sattuu, niin seinällä on satoja kärpäsiä. En oikein vaan tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa huojentava kuulla! :) Niin se on meilläkin, juuri eteläseinähän tuolla yläkerrassa on se murheenkryyni. Luultiin ensin, että joku eläin on kuollut välipohjaan, mutta kun ilmiö toistui vuosittain, niin ajateltiin sen kuuluvan vanhan talon luonteeseen. Mieluummin kyllä minäkin elelisin ilman noita luontokappaleita! :D

   Poista
 2. Aivan samat havainnot kärpäsistä kuin Katjalla. Kyllä on kaunis yläkerta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että emme ole ainoita kärpäsongelman kanssa. Vanhan talon rakenteet ovat ilmeisesti syynä tuohon ilmiöön. Onneksi kevään tullen ne ovat taas häipyneet! :)

   Kiitos Leena! <3 Mukava, kun kävit kommentoimassa.

   Poista
 3. Niin kaunista <3 Talon onni, että se sai juuri teidät asukkaikseen :)

  VastaaPoista
 4. Kylläpä on tunnelma muuttunut, todella valoisaa ja kaunista! Kuva ennen remonttia on kiinnostava nähdä, samaa vihreää sävyä on ollut kesämökkimme eteisessä - onneksi olemme saaneet myös sen jo maalattua piiloon:D Miten hurmaava ikkunoiden muoto onkaan<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos SisustEllen! <3

   Olen kuullut, että talon 2. omistajapariskunnan emäntä rakasti vihreän sävyjä. He asuivat talossa 1930-luvun alkupuolelta lähtien ihan 80-luvulle. Jos mökkinne on saman aikakauden rakennuksia, niin värisävyhän saattaa olla ihan sama.

   Ikkunoista pidän itsekin valtavasti. Ne ovat jotenkin niin herkät, jos ikkunoista niin voi sanoa. :)

   Poista
 5. Kaunista ja huolella laitettua! Silmä lepää;)
  Kärpäset varmaan rakastaa vanhoja taloja ja löytänevät niistä kenties hyviä talvehtimispaikkoja;)
  Entivanhanen kärpäspaperi on muuten erittäin hyvä, jos kärpäsiä on paljon. Kaunista se ei ole, eikä kannata laittaa sellaiselle paikalle kattoon roikkumaan, missä kuljetaan. Ajattelin vain, että auttaisiko niiden ripustaminen kattoon vähäksi aikaa syksyllä, että suurin osa jäisi ansaan, eikä ehdi talvilevoille ja siitä sitten keväiseksi kiusaksi? Entäpä varteenotettavien pesimispaikkojen suihkuttaminen hyönteismyrkyllä? Jos sen paikan löytää tai ainakin suihkuttaa epäilemänsä paikat?
  Meillä oli valtava kärpäslauma päässyt pesimää välipohjaan, kattolistan alle silloin, kun remontoimme tätä vanhaa maaseutupaikkaamme. Koko alapohja oli auki kesän, syksyyn asti, kun pohjia tyhjenneltiin ja lattiarakenteet uusittiin. (Kärpäsillä oli ollut siis mainiosti aikaa siirtää osoitteensa sisätiloihin;) Ennen talvea alapohja saatiin valmiiksi ja aloiteltiin pikkuhiljaa lämmitys. Ensin lämpimään heräili muutama kärpänen... ja sitten taas muutama jne. Kun kärpästen määrää alettiin ihmetellä, löytyi koko loppuporukka kattolistan alta. Sitä löytöähän piti sitten hieman sohaista... Ja sitten talo olikin täynnä kärpäsiä! Ei mukavaa, mutta kärpäspaperit, myrkky ja kärpäslätkät vei voiton;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hyvä Mieli! <3

   Varmasti kärpäsongelma johtuu juuri vanhan talon rakenteista, vaikka tuntuu, että melkein kaikki jouduttiin uusimaan. Olemme laittaneet ikkunoiden alareunaan liimattavia kärpäspaperiliuskoja, mutta nekin täyttyvät pahimmillaan hetkessä. Mainitsemastasi kattoon laitettavasta kärpäspaperista en tiennytkään; kannattaisi varmaan kokeilla. Jossakin vaiheessa suihkuttelin BioKilliä ikkunanpuitteisiin ja nurkkiin ja vähän sinne sun tänne, mistä arvelin kärpästen tulevan. Se auttoi jonkin aikaa. Samoin suihkuteltiin ns. huoltotilat katonrajassa. Pitää muistaakin nyt syksyllä vielä kokeilla tuota myrkyttämistä uudelleen.

   Nuo teidän kokemuksenne ovat tutunkuuloisia myös omalta korjausajaltamme; kärpäsiä oli sillonkin valtavasti. Nyt ne ovat vain päättäneet palata takaisin. :) Kiitos vihjeistäsi! Te taisitte sitten onneksi päästä eroon kärpäsistä!?


   Poista
  2. Kyllä. Sisätiloissa ei kärpäsongelmaa juuri ole. Muutama yksilö keväisin heräilee aina tottakai. Meillä on ovissakin läpi kesän ns. valoverhot edessä, kun ovia pidetään selällään. Eli sisään ei pääse juuri lentäviä öttiäisiä;) Ullakkotila on kylmänä tilana meillä ja siellähän kesäisin kärpäsiäkin on, kun on lämmintä ja kulku sinne on tuuletusaukkojen takia mahdollista.
   Tuosta kattoon ripustettavasta kärpäspaperista. Niitähän käytetään esimerkiksi myös navetoissa. Houkuttelevat lentävät kärpäset ja hyönteiset. Mutta ihan niitä muutenkin käytetään ja ennen käytettiin ymmärtääkseni paljonkin. Eivät vaan ole kovin kauniita, mutta jos tarve on, niin onko sillä väliaikaisesti käytettynä merkitystä, jos apua on? Kannattaa ainakin kerran kokeilla;) Kaikki vaan peliin, teipit ikkunoihin ja kattoon yms. konstit ;)

   Poista
  3. Mahtavaa, että niistä tosiaan voi päästä eroon. :) Me olemme käyttäneet vain niitä ikkunoihin liimattavia pieniä kärpäspapereita, mutta ne täyttyvät pahimmillaan hetkessä.

   Pitääpä ottaa vinkistä vaarin ja valjastaa koko tuhoamispatteri valmiiksi syksyä varten! Nyt ainakin on toivoa, kun kuuli teidän tarinan. :)

   Poista
 6. Meillä on myös samanlaisia kokemuksia kärpäsistä kuin muillakin täällä. Ihmettelen aina, että mistä hitosta ne yleensäkin sinne ikkunoiden väliin edes pääsee... Imurilla sitten aina vetelen niitä kuolleita sieltä väleistä veks, yäk.

  Olette tehneet kyllä todella upeaksi tuon frontonin, kuten koko muunkin talon!! Ah, silmä lepää aina blogisi kuvia katsellessa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohduttaa tosiaan kuulla, että emme ole ainoita kärpäspilvessä eläviä! :D Yläkerrassa meillä on kiinteät lasit kaari-ikkunoissa, joten ikkunan väleistä niitä ei onneksi tarvitse imuroida. Muutenkin ne näyttävät viihtyvän meillä enemmän sisätiloissa. No, onneksi ne näyttävät jo hävinneen ulos tältä keväältä. :)

   Kiitos Heli, kommenttisi lämmittää todella mieltä! <3

   Poista
 7. Todella upean näköistä! Kaunista ja tarkkaa työtä ootte tehnyt:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Amanda! <3 Onneksi meillä oli tarkat rakennusmiehet apuna. :)

   Poista
 8. Frontoni tekee kodissanne aivan ainutlaatuisen ihanan. Tuollaisia
  käsityöläisten taidonnäytteitä ei ihan joka kodista löydykään :)
  Olette entisöineet vanhaa taloanne taidolla ja rakkaudella,
  ja valinneet talon henkeen sopivia huonekaluja. On suuri onni
  asua noin kauniissa kodissa upean merimaiseman ympäröimänä.

  Suloista sunnuntaita Päivi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teija kauniista sanoistasi! <3

   Frontoni on kyllä aika jännä juttu tässä talossa. Onneksi saimme rakennusmiehet, jotka eivät pienistä vaikeuksista hätkähtäneet ja yrittäneet oikoa tekemisissään. Korjaaminen kun on vähän sellaista näpertelyä ja soveltamista eikä kaikki mene välttämättä ennakkosuunnitelmien mukaan. :)

   Ihanaa sunnuntaipäivää sinulle!

   Poista
 9. Hienoa ns. mittatilaustyötä olette kyllä tehneet!! Aika hurjan näköinen on ollut frontoni ennen, tosin aika symppiskin (liekö johtuu siitä että lempivärini on vihreä). :D Kyllä meillä kärpästeipit aikanaan toimi sen verran kun teippi jaksoi vaan "imeä itseensä" lenteviä ötökämöllejä. Tuli todettua toistakymmentävuotta sitten, silloin kun meillä oli vielä navetta. Löytyy vieläkin kaupoista. Eihän ne kauniita ole, mutta varmasti käytännöllisiä.

  Ihanaa viikonlopun jatkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Helinä kommentista! <3

   Aivan, frontoni näyttää, sanoisinko, hieman rupsahtaneelta ennen remppaa. :D Minäkin tykkään vihreän eri sävyistä paitsi ehkä pl. myrkynvihreä. Kuulimme jälkeenpäin talossa asuneilta suvun jäseniltä, että olimme sattumalta valinneet juuri samanlaisen ulkovärityksen kuin mitä se oli ollut heidän mummunsa aikaan: vaaleat seinät harmaanvihreillä laudoituksilla. :)

   Kärpästeipit tosiaan ovat osoittautuneet parhaaksi avuksi. Ostettiin kyllä joku infrapunajuttukin, mutta kärventyneiden kärpästen aromi ei kauan jaksanut houkutella. Huh! Nämä ullakkokärpäset eivät onneksi tule kuitenkaan ruokien perässä esim. keittiöön.

   Aurinkoista sunnuntaipäivää sinulle!

   Poista
 10. Ihan mielettömän upea muutos! Vaatii rohkeutta ja näkyä ryhtyä noin isoon remonttiin, jonka olette tehneet. Hattua nostan!
  Lopputulos on ihan mahtava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana Anu! <3 <3

   Ehkä olemme niitä hullunrohkeita, jotka lähtevät toivottomalta näyttäviin juttuihin suuremmin ajattelematta tulevaa! :)

   Itse ainakin olen joutunut höllentämään pipoa matkan varrella paljonkin. :D

   Poista
 11. Heipparallaa täältä kammarisat ! Voi taivas miten ihana assuinpaika ja koti teillä. Rakastan saaristotunnelmia. Olemme viettäneet kessää kolomena vuonna Korppoossa pienellä Lillpensorin saarella ja ruottilaivan kannelta aina ihhailen näitä puuhuviloita. Oikein sulosta sunnuntaita sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipparallaa Lovviisa ja tervetuloa myös meidän saaristolaismaisemiin! <3 Kiitos mieltä lämmittävästä kommentistasi!

   Ihanan leppoisaa sunnuntaipäivää myös sinulle!

   Poista
 12. Voi mikä mieletön valo ja raikkaus! Oikein ahmin näitä kuvia silmilläni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari ja lämpimästi tervetuloa seurailemaan Airisrannan elämää! <3

   Kevään valoa minäkin rakastan ja sitä, kuinka se muuttaa tunnelmaa talon sisällä. :)

   Poista
 13. Niin kaunis tila!
  Meillä kärpäset ilmestyvät etelän puolen ikkunan väleihin heti kun aurinko alkaa kunnolla lämmittämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenna! Taitavat nuo kärpäset ollakin aika yleinen vanhojen talojen ilmiö; ei siis olla ainoita. :)

   Poista
 14. Mamma Mia, mikä muutos! Silmä jäi ihmettelemään kovin mielikuvituksellista kellonpaikkaa seinällä ;D Oli tuo vihreä vaan.. vihreä ;D Samaa väriä oli myös täällä.

  Ja täällä yksi kärpästen herratar lisää ilmoittautuu. Auringon puolelle taloa alkaa surina ikkunoiden välissä jo talvella. Oikein lihavia kärpäsiä. Ne sieltä sitten katoaa (siirtyy tuvan puolelle) myöhemmin. Kärpäspaperi on meillä ollut käytössä. Se on iljettävää, mutta tehokasta. Sitä voi laittaa ikkunoiden väliin jäävän osan pohjalle. Koska se on iljettävää, laitan ensin jotain paperia pohjalle ja iljetyspaperin sitten siihen päälle. Silloin se kärpäspaperi on näkymättömissä ellei katsele alaspäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielikuvitus on kyllä ollut huipussaan kellonpaikan valinnassa! :D Kuva taitaa olla kiinteistönvälittäjän ottama, ja siinä on vielä kauniisti yritetty matoilla peittää pahimpia lahokohtia. Tuo vihreän sävy on kyllä aika riemukas; en muista tarkkaan, vääristääkö kuva paljonkin sävyä, vai oliko se todella noin räikeä. Se on varmaan kuitenkin ollut sen ajan suosikki, kun tuntuu, että muidenkin taloista sitä löytyy.

   No eipä onneksi meidän tarvitse ainoina kärpäsfarmareina elellä! :) Kauheasti vain ihmetyttää, mistä väleistä ne yläkertaankin sujahtavat, kun siellä on kiinteät ikkunat. Mutta eiväthän ne isoja koloja tarvitse. Joku juttu vanhoissa rakenteissa täytyy olla, kun ne niin mielellään niissä majailevat. Kärpäspaperi taitaa useimmilla olla käytössä, vaikka se suriseva liuska onkin melko etova. Kerron, jos joskus onnistumme niistä (siis kärpäsistä) pääsemään lopullisesti eroon. :)

   Poista
 15. Meilläkin on sentinviilausta tiedossa portaikon kanssa.. olisi mielenkiintoista nähdä kuvia portaikostanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, tervetuloa kerhoon! :) Lopputulos onneksi palkitsee siinä viilaamisessakin, vaikka vähän hankalaa onkin. Kiva, että portaikko kiinnostaa, sillä olen aikonutkin ottaa siitä jossain vaiheessa kuvia. :)

   Poista
 16. Voi tavaton sentään, minusta tuntuu että en ole eläissäni nähnyt mitään näin kaunista kuin kuvat talostasi. Siis oikeasti, onko noin kaunista rakennusta edes olemassa. Ja voi mitkä huikeat maisematkin teillä on. Ooh, olen aivan mykistynyt.

  Kärpäsongelma meilläkin joka vuotinen riesa, ilolla luin muiden ihmisten vinkkejä niiden torjumisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, olen aivan hämmentynyt kauniista kommentistasi! Tuhannesti kiitos, Merkkari! <3

   Hyviä vinkkejä on tosiaan tullut kärpästen häätämiseksi. Ja ihan lohdullista kuulla, että ne taitavat olla melko yleisiä riesoja vanhoissa taloissa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!