Follow my blog with Bloglovin

Tausta

torstai 25. kesäkuuta 2015

Vanhan astiakaapin kätköissä

Veranta on lempipaikkani Airisrannassa, ja usein pöydän päässä istuessani ruuan tai kahvin jälkeen jään ajatuksissani tuijottamaan joko merelle tai sitten katselen vastakkaisella seinustalla olevaa vanhaa, rakasta astiakaappia. En tiedä, mikä tuossa aikaa nähneessä kaapissa kiehtoo, mutta jotenkin siinä silmä mielellään lepää.

vanha astiakaappi, maalaisromanttinen, kaunis koti

Jälleen kerran unohduin katselemaan kaappia ja samalla mieleeni tulivat pihakalliolla lipputangon ympärillä valtoimenaan kasvavat harmaahärkit. Nehän sopivat täydellisesti astiakaapin koristajaksi, joten siltä istumalta lähdin pihalle keräämään kukkakimppua. Noloa tunnustaa, mutta vasta tänä keväänä sain etsittyä nimen noille hennoille valkoisille kallion kaunokaisille. Pikkutytöstä asti olen rakastanut kukkien poimimista pelloilta ja pientareilta, ja kesällä meillä koristavatkin kukka-asetelmat pöytiä ja hyllyn reunoja oikeastaan koko ajan.



Siskolta lahjaksi saatu sinkkikannu hentoine kukkineen on kuin tehty talonpoikaisen kaapin päälle. Ylähyllyllä olevat pienet vihreät lasit löysin muutama vuosi sitten Tallinnasta. Sitä en tiedä, minkä juomien tarjoiluun ne on varsinaisesti suunniteltu, mutta meillä niitä on käytetty liköörilaseina. Minua kiehtoo lasien epäsymmetrisyys ja tietynlainen rosoisuus, ja siksi ne sopivat mielestäni hyvin Airisrannan vähemmän steriiliin tunnelmaan.



Harmaahärkki on kaunis paitsi sinkkikannussa myös kalliolla. Sitä vain en ymmärrä, kuinka saisin kitkettyä ärsyttävät heinät pois kallion rinteellä kasvavien kukkien joukosta. Keväällä sain nyljettyä kallion kuta kuinkin siistiksi heinien vallasta, mutta siellä ne  taas rehottavat härkkien joukossa entistä ehompina. Jos joku osaa neuvoa hyvän ja helpon kitkemistekniikan, otan vinkit ilolla vastaan.


vanha astiakaappi, maalaisromanttinen, kaunis koti

Astiakaapin keskiosassa on ulospäin avautuva luukku. Se kätkee sisälleen pienen kolmiosaisen laatikoston, jonka molemmin puolin on avointa säilytystilaa suuremmille esineille esimerkiksi kannuille tai vaikkapa maljakoille. Laatikosto toimii minulla hopealusikoiden ja juhlavampien aterimien säilyspaikkana.


Tällä hetkellä säilytän luukkukaapissa mummulta perittyjä suloisia ruusukuppeja. Ne ovat oikeita ruustinnan kahvikekkereiden unelmakuppeja, mutta sopivat minusta oikein hyvin Airisrantaan. Niin se maku näköjään muuttuu vuosien varrella - pelkistetystä krumeluuriin.


Kahdentoista kupin kahvikalustoon kuuluu myös siro kermakko ja sokerikko sekä tarjoilulautanen. Astiat ovat todella ohutta posliinia, joten kovin ronskisti niitä ei pidä mennä tiskaamaan. Vaikka kahvikalusto onkin varovasti käsiteltävä, vain yksi ainoa kakkulautanen on mennyt vuosien varrella rikki. Kyllä näistä kupeista  kelpaa kesäsunnuntaina päiväkahvit auringonvarjon alla siemailla.


vanha astiakaappi, maalaisromanttinen, kaunis koti


Mukavaa loppuviikkoa sitä oikeaa kesää odotellessa!

-Airisrannan Päivi-


32 kommenttia:

  1. Todella upea astiakaappi! Voi tuollaisen kaunottaren huolisin meillekin.
    Niin kauniit astiat ja kaikki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenna! <3 Ennen osattiin tehdä tosi kestäviä ja tukevia huonekaluja. Tämäkään ei nitku eikä nitise. :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos Elise! <3 Kaappi on kyllä yksi suosikkikalusteistani Airisrannassa.

      Poista
  3. Ei ihme että jäät katselemaan kaapia, se on kyllä kaikkinensa todella kaunis. Ihastuttavia ovat myös harmaahärkit!! Kitkemiseen en kyllä osaa antaa neuvoja, muutakuin sen että jos saisi vuorokauteen lisää tunteja niin voisi kitkeä enemmän. :) Hihih. Mukavaa loppuviikkoa myös Airisrantaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kunpa niitä tunteja olisikin lisää ja samalla energiaa tehdä sitä, mikä vähiten huvittaa. :)

      Kiitos Helinä, iloa loppuviikkoosi!

      Poista
  4. Kaunishan tuo kaappi on. Maalilla saa ihmeitä aikaan.
    Myös meijjän talon valkostumiseen on sulta pöllitty ideoita, eniten väriyhistelmiä. Kiinnostais tietää millä maalilla oot sisäpanelit maalaillut. Meillä on pieni veto lyöty, kun kumpikin ollaan varmoja värin numerosta tai nimestä. :D

    Mukavaa loppuviikkoo sulle sinne!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, maali on oiva keksintö. Ennenhän tuokin oli sinapinvärinen eikä ainakaan minun makuuni. :)

      Vau, onpa kiva kuulla, että kuvat ovat inspiroineet värien suhteen. Verannan siniset seinät ovat Tikkurilan(??) Bungalow-sävy. Muuta en sitten heti muistakaan. En ole edes varma oliko se öljymaalia vai jotain muuta. Portaikon värisävy oli muistaakseni Paperi. Keittiössä on hieman Bungalowista poikkeava värisävy, mutta nyt en kertakaikkiaan muista, mikä se oli. Taisi olla jopa eri värikartasta. Toivottavasti näistä on edes jotain hyötyä. :)

      Kiitos, sitä samaa sinulle!

      Poista
  5. No on kaunis kaappi, ja kaunis sisältökin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! <3 Kaappi on kyllä yksi mun lemppari meidän talossa. Käytännöllinen mutta kaunis katsella. :)

      Poista
  6. Vielä tuli mieleen, että voisitko laittaa tuohon sivupalkkiin lootan mihin vois kirjottaa mitä halua lukea sun plokista. Kuten esim. portaat, niin blogisi näyttäis kaikki postaukset missä on sana portaat. :)

    Terveisin lukija nro 57!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa lukija nro 57, kiva juttu! Ihan hyvä huomio, kiitos vinkistä. Yritän lähiaikoina laittaa sivulle sellaisen tunnistelistan. :)

      Poista
  7. Vau miten kaunis ja upea astiakaappi, tykkään! :)

    VastaaPoista
  8. Ymmärrän hyvin, miksi unohdut ihailemaan tuota astiakaappia. Itselle kävisi varmasti samoin. Varsinainen kaunotar! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiva kuulla, että tykkäät. <3 Olen onnellinen, että saimme pelastettua kaapin itsellemme. :)

      Poista
  9. Kaappu on ihan namu! Heinä kasvaa niin nopeasti takaisin, että ei siinä muu auta kun nyhtää niitä pois sen minkä viitsii ja jaksaa. Härkit ovat kauniita tuossa maljakossa. Voisin kuvitella ruustinnan juomassa kaffet noista ruusukupeista teidän ruokasalissa :) Kupit sopivat sinne tyyliin hyvin. Minulla on samankaltaiset kupit perintönä tuolla kaapissa, joskin pienemmillä kukilla. Kupit kaivetan juhlissa esiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu! <3 Niin, olisihan se kallio mukavamman näköinen, kun jaksaisi koko ajan olla nyhtämässä heinikkoa pois. Mutta maljakossa härkit tosiaan pääsevät oikeuksiinsa. Kiva kuulla, että sinäkin omistat samantyylisiä kuppeja. :)

      Poista
  10. Kyllä on kaunista..kaappi astioineen ja kukat noin kauniissa kannussa kruunaa koko kokonaisuden! Noista kupeista kyllä päiväkahvit kelpaa juoda, niin kuin ennen vanhaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tulee vähän sellainen vanhanajan tunnelma, kun nuo kupit kaivaa esiin. Niitä käytetään enimmäkseen vain juhlissa, sillä olen aika laiska tiskaamaan käsin. :))

      Poista
  11. Ihan mieletön kaappi! Henkii historiaa ja on vielä kaunis ja käytännöllinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Elina! <3 Ihan noista kahdesta syystä minäkin tykkään kaapista. Tietysti sekin on tärkeää, että se on kuulunut joskus vaarini vanhemmille. :)

      Poista
  12. Miten hurmaava kaappi! Tuossa on niin viehättäviä yksityiskohtiakin, kuten vetimet, jalat ja hillityt koristeleikkaukset. Todella valtavan kaunis kaappi!

    Ja onnittelut veneestä, Oh, mama, mikä paatti! Kyllähän sitä pitää paatti rannassa olla, kun tuollaista taloa asuu ;) Itsekin olen taas saanut venekuumetta, kun katselee laineilla keikkuvia veneitä täällä lähivesillä. Ollaan joskus sellaisesta puhuttukin. Jospa ensi kesäksi vaikka.. Joku sellainen puksuttava purtilo vailla purjeita. Me kun ei sellaisten kanssa osata pelata laisinkaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna! <3 Mies piti alunperin sinapin väristä kaappia niin rumana, että ei olisi halunnut ottaa sitä lainkaan mukaan, kun vaarini kotitaloa tyhjennettiin. Onneksi sain tahtoni läpi.

      Kiitos Mama-onnitteluista! Eihän mekään mitään purjehtijoita olla, mutta kun eteen sattui niin sopivan hintainen vene, sitä ei kerta kaikkiaan voinut ohittaa. Ja intoa tuntuu riittävän uuden opetteluun. Monta vuotta kuitenkin pärjättiin ilman. :)

      Poista
  13. Klassisen kaunis astiakaappi! Ihanat nuo keskilaatikot. Lapsuudenkodissani oli samanlainen ruusuastiasto! Tuli nostalginen olo, kun näin tuon kuvasi sokerikosta ja kermakosta :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ninnu! <3 Keskilaatikot on kyllä kivat ja todella käytännölliset, tykkään niistä kovasti. Ruusukupit kuuluvat varmaan aika monen lapsuusmuistoihin. Välillä niitä ei osannut arvostaa lainkaan, mutta nyt olen tyytyväinen, kun olen saanut ne tuon vanhan kaapin täydentäjäksi. :)

      Poista
  14. Kaappi ja siellä olevat astiat sopivat hyvin keskenään. Sinulle on muuten haaste blogissani. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahvikupit henkivät jonkinlaista vanhanajan tunnelmaa, vaikka eivät kaapin ikään tosia ylläkään. Ainakin punaiset ruusut tuovat vähän pirteyttä vaalean kaapin sisältöön. :)

      Kiitos haasteesta! Käynpä mielenkiinnolla kurkkaamassa heti blogiasi. :)

      Poista
  15. Kyllä entisajan kaapit olivat paljon kauniimpia ja kestävämpiä kuin
    nykykalusteet! Tuo teidän astiakaappi on kyllä todella upea, se sopii
    Villa Airisrannan miljööseen aivan täydellisesti <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen vanhaan panostettiin tosiaan kauneuteen ja käsityötaito oli arvossaan, ei niinkään tehokkuus. :)

      Kiitos Teija! <3

      Poista
  16. Voi mikä kappisulotar ja niin ihania astioita. Tuo sinkkikannu sopii tosiaan hyvin kaapin tunnelmaan. Tykkään myös tuosta sirosta valkokukkaisesta hopeahärkistä ja sen herkkyydestä. Meillä on sama ongelma heinien kanssa, nekin ilmeisesti tykkäävät tuosta kukasta:D Olipa ihanan esteettinen postaus<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, ihana kommentti, kiitos SisustEllen! <3

      Kun itse ei ole mikään viherpeukalo, sitä aina ajattelee, että joku kikka on kokeilematta noiden rikkaruohojen kanssa. Täytyy tietysti vain jatkaa hikipäässä heinien nykkimistä, etteivät valtaa koko kalliota. :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!