Follow my blog with Bloglovin

Tausta

tiistai 19. toukokuuta 2015

Pihapuuhia, herkuttelua ja vaihdantataloutta

Viikonloppuna pihaa tuli rapsuteltua vähän joka puolelta. Ja mikäs oli rapsutellessa, kun aurinko paistoi täydeltä terältä. Rikkaruohot ovat tähän saakka rehottaneet rauhassa, mutta nyt sain nitistettyä niistä suurimman osan. Meillä pihan hoito otetaan kuitenkin aika rennosti ja tehdään vain se, mikä hyvillä mielin jaksetaan. Hehtaarin kokoisen tontin nyppiminen turhan tarkasti aiheuttaisi vain harmaita hiuksia. Kaikkein tyytyväisin olen kuitenkin marjapensaiden siistiytymiseen, sillä niiden hoito on ollut aika lailla retuperällä tähän mennessä. Nyt siis vain odotellaan muhkeaa satoa.


Täytyy sanoa, että maailma meinasi mustua silmissä, kun vetelin vuorenkilpipenkistä voikukan juuria. Niin sitkeästi ne maassa istuivat. Hengähdystauolla napatussa kuvassa voikukat ovat vielä voiton puolella.  



Viime kesänä etupihalle istutettiin alennusmyynnistä löytynyt riipparaita, joka on vuoden aikana venähtänyt jo aikamoisiin mittoihin. Samalla reissulla ostin myös elämäni ensimmäisen alppiruusun, joka on tosin kaikkien puutarhakirjojen mukaan istutettu aivan väärään paikkaan. Siinä tuo heräteostos on kuitenkin pysynyt hengissä tähän saakka, joten kasvakoon vielä toistaiseksi rauhassa perennapenkissä.


Kallion juurella kukkii aina aikaisin keväällä tämä kaunis keltainen kukkamätäs. En tunne kalliokasveja kovin hyvin, mutta olisiko tämä joku tyräkkilaji?

Mukava yllätys oli myös makasiinin seinustalta löytynyt hentoinen raparperin alku. Aikaisempina kesinä samalla paikalla on ollut rakennusaikainen lautakasa, jonka alla raparperi on sinnitellyt pari kesää hengissä. Nyt laitoin kasvupaikalle lisää multaa ja elän toivossa, että viimeistään ensi kesänä saisimme omasta maasta raparperia. 

Ennen piristävää löydöstäni olin sattumoisin ostanut lähikaupasta raparperin varsia, ja monen vuoden tauon jälkeen innostuin taas tekemään pihapuuhien lomassa raparperikakkua. Ja voi, miten hyvää se onkaan pehmeän vaniljavaahdon kera! Päiväkahvit juotiin tietysti aurinkoisella terassilla ja herkuteltiin oikein sydämemme kyllyydestä. Laitan raparperikakun ohjeen tähän mukaan kokeiltavaksi, koska uskon, että kesäisen mehevä kakku maistuu myös monelle muullekin.


Raparperi-kardemummakakku


RAPARPERI-KARDEMUMMAKAKKU

200 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
4-5 dl pieniä raparperipaloja
PINNALLE:
75 g sulatettua voita tai margariinia
3/4 dl sokeria
2 dl rouhittuja manteleita tai hasselpähkinöitä

Vatkaa sokeri ja pehmeä rasva keskenään. Lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan ja ripottele päälle raparperipalat. Paista kakkua ensin 175-asteisen uunin alaosassa noin 40 minuuttia. Sekoita pinnalle tulevat aineet keskenään ja lisää seos kakun pinnalle.  Jatka kypsennystä vielä 15-20 minuuttia, tai kunnes kakku on keskeltä kypsä. Tarjoa kakku vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa. 

Itse laitoin raparperia reilummin kuin ohjeessa, ja nyt käytin ensimmäisen kerran manteleita, kun ei sattunut olemaan hasselpähkinöitä. Molemmista kuitenkin tulee aivan taivaallisen hyvää.



Sunnuntaina saimme taas todeta, kuinka vaihdantatalous parhaimmillaan toimii. Meille on kertynyt vuosien varrella ylimääräisiä rakennustarvikkeita jos jonkinlaisesta projektista, ja niiden säilyttäminen on välillä turhauttavaa. Poiskaan ei hyvää tavaraa viitsisi heittää. Asiasta tuli juttua naapurin kanssa,  ja hän oli heti innokas vaihtamaan tavarat johonkin meille hyödylliseen. Ja mikä ettei, polttopuitahan aina tarvitaan. Eikä mennyt kuin pari päivää, niin naapuri kävi kippaamassa puukuorman pihalle. Hän ei tosin vielä ottanut omaa osuuttaan mukaansa, joten saimme kaiken lisäksi etumaksua. Tuossa navetan päädyssä klapit saavat nyt kuivua juhannukseen saakka; sellaisin ohjein meitä evästettiin.



Airisrannan pihapiiriin kuuluu paljon kallioista maaperää. Nyt löysin ilokseni ison rykelmän pieniä orvokkeja, jotka muodostavat pitkän nauhuksen kallion rinteeseen. Todella viehättävä näky.


-Airisrannan Päivi-


15 kommenttia:

  1. Hei, taitaa olla kultatyräkki. Kukkii heti näin alkukesästä reippasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja kiitos tunnistusavusta! Mukava, kun pihan kasvit alkavat saada nimiä. :)

      Poista
  2. Kyllä on kaunista sielä teidän pihapiirissä! Ja ne voikukat, tiedän tunteen.. :)! Mikä ihana kahvihetki kaiken puuhastelun lomassa, tota piirakkaa täytyy kyllä kokeilla, kun on omassa pihassa raparperit. Toivottavasti tekin saatte niitä myöhemmin ja olen melko varma että ne sieltä tulee kyllä! Teitte muuten hyvät vaihtokaupat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla Mia, kun itselläsi on niin extrakaunis pihapiiri. Tuo kakku on kyllä herkullinen ja voin suositella sen tekemistä. Olen tosi tyytyväinen noihin polttopuihin! :)

      Poista
  3. Teillä on kaunis piha <3 Voi miten herkullisen näköistä raparperikakkua! Nyt on kyllä pakko seuraavalla kauppareissulla hankkia ainekset raparperipiirakkaan! Takapihan puskastamme saisi jo vähän leivontaan asti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenna! Kakku on aivan ihanaa vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa, kannattaa kokeilla. Ja varsinkin. kun saa raparperia omasta pihasta. :)

      Poista
  4. Löysinpä tieni ihanan tunnelmaiseen blogiisi <3 Samalla nappaan kakun ohjeen talteen, tulee jämähdettyä liikaa samoihin vanhoihin resepteihin. Niin kaunis pihamaa siellä teillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Teija! Mukava, kun löysit tänne. <3

      Se on totta, että hyväksi koettuja reseptejä tulee käytettyä tottumuksesta. Tätä kyllä kannattaa kokeilla. :)

      Poista
  5. Oi, miten ihanat orvokit! Noita voit laittaa huoletta salaattiin :)
    Tuo riipparaita kasvaa muuten erittäin tuuheaksi, jos paikka on suotuisa. Oravannahkakauppa on kyllä erittäin järkevää! Komeat klapit naapuri toi. Kävin eilen ajamassa maalla nurmikon ja aikaa kului 3 tuntia. Tiesi ajelleensa :)
    Ajattelin ottaa samalla raparperia penkistä, mutta sinne jäin, kun työrupeama vei mehut. Pitänee hakea viikonloppuna raparperia ja tehdä piirasta - kiitos ohjeesta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, miten hyvä juttu nuo orvokit salaattiin, kiitti vinkistä! <3 En olisi itse hoksannut ollenkaan.

      Sitä arveltiinkin tuosta riipparaidasta, koska halusimme vähän suojaa etupihalle - siis täällä keskellä ei mitään. :D No, kesällä mökkiläisiä kulkee tuohon meidän rantaan aika ajoin vähän enemmänkin, joten puun suojassa on mukavampi kahvitella.

      Nurmikon leikkuu käy kyllä ihan kunnon liikunnasta. Toivottavasti et tule kovin kipeäksi. :)

      Poista
  6. Niin viehättävä piha teillä <3 Päiväkahvit maistuvat ulkona kaiken tekemisen lomassa niin hyvälle, kuten kaikki ruokahetket ulkona. Herkullisen kuuloinen ja näköinen raparperipiirakka! Tuotapa täytyykin kokeilla joku kerta, kiitos ohjeesta <3 itse leivoin eilen omenapiirakkaa, kun alkoi sitä tehdä niin kovasti mieli. Hyvää se on sekin juurikin vaniljavaahdon kera :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkona tosiaan kaikki maistuu paremmalle. :) Omenapiirakka on tosi herkullista ja sitä minunkin tulee tehtyä aika ajoin. Valmis vaniljakastike on kyllä oiva lisä moneen herkkuun ja kaiken lisäksi niin helppo. :) Mukavaa viikonloppua sinne teille!

      Poista
  7. Ihania orvokkeja teidänkin pihamaalla, ne ovat niin kauniita! Ja...luulenpa tietäväni mitä reseptiä kokeilen mökkisaaren raparpereilla ensimmäisenä tänä vuonna, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin vasta tänä vuonna huomasin kalliolla olevat kielot, tai sitten niitä on tavanomaista paljon enemmän. Henkäisin oikein ääneen, kun hoksasin ne. :) Kiva, voin kyllä suositella raparperikakkua. Ainakin meidän perheessä kaikki rakastavat sitä.

      Poista
    2. Siis huomasin orvokit kalliolla, eihä siellä kieloja kasva! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!