Follow my blog with Bloglovin

Tausta

sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Juhlahumua ja pientä laittoa

Näin aluksi täytyy kertoa, kuinka mukavasti saimme viettää pyhäinpäivää tänä vuonna. Tämä viikonloppuhan tapaa olla perinteisesti vähän synkänpuoleinen niin ilman kuin sisältönsäkin suhteen, pimeydestä puhumattakaan. Mutta nyt oli toisin. Eilen pyhäinpäivänä meidät airisrantalaiset oli nimittäin kutsuttu ihaniin syysjuhliin naapurustoon.


On uskomatonta, että vielä nykyaikana löytyy ihmisiä, jotka jaksavat järjestää oikein kunnon vanhan ajan pidot, ja joihin on kutsuttu vieläpä koko kylän väki. Ihanat tarjoilut, upeat ulkotulet, musiikkia ja jopa tanssia tuvan avaralla lattialla. Eikä tämä todellakaan ollut ainoa kerta, kun me uudisasukkaatkin olemme saaneet olla mukana juhlahumussa nauttimassa kyseisen talon vieraanvaraisuudesta. On ollut hienoa huomata, kuinka lämpimästi meidät on otettu vastaan tässä pienessä kyläyhteisössä. Näistä juhlista jäi kaikille mukana olleille varmasti iloinen ja hyvä mieli.


Huomasin tässä hiljattain, että läheskään kaikista kesän aikaisista tapahtumista ei ole tullut kerrottua postauksissa, mutta ehtiihän niistä raportoida näin jälkeenpäinkin. Loppukesän ja loppusyksyn aikana Airisrannan miesväki on nimittäin puuhaillut talon kimpussa niin paljon kuin on suinkin muilta kiireiltään ehtinyt. Muun muassa pääovi on saanut pienen katoksen suojakseen, ja talon katto on maalattu - ainakin pääosin.

Airisrannan kuisti on tyyliltään ja rakennustavaltaan sellainen, että oven päällä ei ole koskaan ollut katosta. Sellaisena ajattelimme sen ensin säilyttääkin, mutta muutaman vuoden käytännön kokemus on osoittanut, että jonkinlainen suoja oven päälle tarvitaan. Ei ole kovin mukavaa, kun vesinolput tipahtelevat keskelle päälakea ulos kurkisteltaessa. Eniten on kuitenkin harmittanut se tosiasia, että vesi pääsee vähitellen vahingoittamaan ovea.


Niinpä alkusyksystä lopetimme vihdoin pähkäilymme asian kanssa, ja päädyimme tekemään puisen katoksen oven päälle. Välillä suunnitelmissa vilahti valmis peltistä tehty katos, mutta sitten miehen nikkarointi-innostus heräsi, ja hän päätti ryhtyä itse puusepäksi. Kun ulkoverhous oli tehty jo aikaisemmin, katoksen rakentaminen oli tietysti vähän hankalampaa. Kohtuullisen helposti se kuitenkin loppujen lopuksi valmistui. Koska kuisti on ikkunoita täynnä, jouduttiin katoksen kokokin suunnittelemaan sen mukaan, mihin tukipuut saatiin kiinni. Muuten ehkä olisimme tehneet siitä pikkuisen leveämmän.


Vielä katoksesta puuttuu pelti, joka kylläkin jo odottaa valmiina varastossa. Se pitäisi saada paikoilleen vielä ennen oikean talven tuloa. Lopullinen maalaus jää kuitenkin ensi kesään, joten pohjamaalilla mennään sinne saakka. Nyt eivät kuitenkaan vesinolput tipahtele niskaan rankimmillakaan sateilla.

Katto sai siis myös maalin pintaansa loppukesällä. No, ei ihan kokonaan, mutta ainakin suurimmalta osaltaan. Ensi kesälle jäi vielä maalattavaksi syöksytorvet ja vellikellon katto. Niitä varten olisi pitänyt hankkia erillinen nostin, ja aika ei vain sitten enää riittänytkään maalauspuuhiin.


Pitkällisen pohdinnan jälkeen katto maalattiin tummanharmaaksi, joka sopii mielestämme hyvin talon muuhun väritykseen. Ennen katto oli punainen, mutta nyt halusimme kuitenkin valita rauhallisemman värin. Hieman tuo uusi väri pilkahtelee noiden keltaisenaan loistavien vaahteranlehtien välistä, jos oikein tarkasti katsoo. :)


Iloa alkavaan viikkoonne!

-Airisrannan Päivi-

37 kommenttia:

 1. Hyvä valinta uudeksi katon väriksi, meillä on sama kunhan maalaamiseen saakka päästään. Ovikatos on kauniin sopusuhtainen, kuin aina paikoillaan ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värivalinnat aina vähän hirvittävät, kun ei voi nähdä lopputulosta etukäteen. Samoin katosta mietimme pitkään ja sitä, miltä se tulee näyttämään. Kiva kuulla kommenttisi. Kiitos Katja! :)

   Poista
 2. Ihania naapureita teillä! Itse olen niin huono järjestämään isoja juhlia, koska jännitän niin paljon, mutta arvostan ihmisiä, jotka siihen pystyvät. Katos näyttää hyvältä ja taloon kuuluvalta. Hienot ovat myös nuo joutsenkuvat! Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin mahtavaia naapureita! Taidan olla itse ihan samanlainen kuin sinä. Stressaan kaikenlaisten juhlien järjestämistä, mutta sitten on toisaalta ihanaa, kun kuitenkin on niihin ryhtynyt ja ihmiset ovat paikalla. On todella mukavaa, kun on tällainen kyläyhteisö ympärillä. Kiitos Ninnu kommentistasi! Ihanaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 3. Tuollainen yhteisöllisyys onneksi elää vielä jossain. On kyllä mahtavaa, että teillä on tuollainen kyläyhteisö siellä!
  Katos on juuri passeli - ihan kuin se olisi siinä ollut aina.
  Ihanaa marraskuun ensimmäistä viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä ja todella iloinen, että saamme elää ja asua tällaisessa kylämiljöössä. Mukava kuulla, että tykkäät katoksesta; paljon sitä etukäteen täällä pohdiskeltiin. :) Mukavaa viikkoa myös sinulle!

   Poista
 4. Katos on erittäin onnistunut, se on kuin aina olisi ollut tuossa. Nuo joutsenkuvat ovat aivan mahtavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kivimäen emäntä! On mukava kuulla, että katos näyttää siltä kuin olisi aina ollut osa taloa. Lopputulos aina vähän pelottaa.

   Joutsenet ja sorsat vierailivat rannassa muutama päivä sitten, ja aurinko sattui vielä sopivasti värittämään maiseman tosi upeaksi. Nuo hetket ovat kyllä kauniita. :)

   Poista
 5. todella onnistunut katos, näyttä kuin se olisi ollut siinä aina. Upeat kuvat myös!

  VastaaPoista
 6. Aivan ihastuttava huvila! Löysin blogisin sattumalta. Talon väritys vähän sama kuin meidän kesäpaikassa, jota on laajennettu. Mitä maalij ja sävyjä teidän huvilassa on käytetty?

  terkuin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun löysit blogiini ja kiitos mieltä lämmittävästä kommentistasi, Tuija!

   Eräs toinenkin lukija kyseli tässä taannoin värisävyjä, ja kaivelin silloin värikartat ja maalipurkkien jämät esiin. Silloisten muistiinpanojen mukaan seinät ovat Tikkurilan öljymaalin sävy 579X ja ikkunanpuitteet 576X. Värivaihtoehtoja kyllä pyöriteltiin suunnittelupöydällä kerran jos toisenkin, joten toivottavasti nämä nyt ovat sitten ne lopullisesti valitut käyttämämme sävyt. :) Silloin ei jaksanut niin tarkasti merkata kaikkea muistiin; olisi varmaan pitänyt tulevaakin ajatellen. :)

   Poista
 7. Miten ihanaa kun on noin hyvä kylähenki! Saatte olla onnellisia, sillä se on nykypäivänä todellakin harvinaista.
  Katos on onnistunut täydellisesti, sielä on kyllä taitava mies :) minä jos joku tiedän kuinka inhottavaa on avata ovi, kun vesi tulee suoraan niskaan. Meillä suurin syy oli myös että ulko-ovi kärsii.
  Ei voi muuta sanoa, miten onnistunut katon värimuutos, upea! Ja tuo teidän talo - se on niin kaunis, kodikas, oikea unelmakoti. Sitä ei riitä edes sanat kertomaan!
  Mukavaa viikkoa Päivi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, saamme kyllä olla tyytyväisiä mukavista kylän asukkaista.

   Kiitos Mia ihanasta kommentistasi ja mukava kuulla että tykkäät valinnoistamme! Kerron miehelle terveiset, pullistuu varmaan halki ylpeydestä. Hän tykkää värkätä kaikkea kaunista, jos vain aikaa on. Ja koskaan ei ihan tavallinen riitä, rakennelmissa pitää olla jos jonkinlaista koukeroa tai kaarta niin kuin portaissakin. :) Ihanaa marraskuun viikkoa sinulle!

   Poista
 8. Kauniisti sopii uusi katos teidän ihanaan taloon kuin myös kuvassa olevat upeat syksyiset lehdet <3 Ja oi kuinka lämminhenkinen kylä teillä siellä on, ilo varmasti juhlistaa yhdessä syksytunnelmissa <3.

  Hyvää alkanutta viikkoa teille täältä pohjoisempaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Hammi! <3 Minustakin nuo vaahteran kirkkaankeltaiset lehdet ovat täydellisen upeita. Niitä jaksan ihailla vuosi toisensa jälkeen.

   On kyllä todella hienoa, että meidät on otettu niin lämpimästi kyläyhteisön jäseniksi. Tuntuu kuin palaisi ajassa taaksepäin vanhoihin hyviin aikoihin. :) Oikein kivaa marraskuun alun viikkoa myös sinulle Hammi!

   Poista
 9. Niin kauniit kuvat.
  Katos on oikein Airisrantalainen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Marliska! Mukava kuulla, että katos on talon ja tilan näköinen. :)

   Poista
 10. Vanhan ajan pidot - oi miten ihanaa, että sen tyyppisiä vielä järjestetään. Olette onnekkaita kyläläisiä <3

  Onpa näpsäkkä katos. Se on ihan just eikä melkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. p.s. On pitänyt joskus ennenkin mainita, jos et ole tietoinen, mutta jäänyt vinkkaamatta: Kun Airisrantaan kommentoi, niin heti perään tulee sähköpostiviesti, että villa.airisranranta at gmail piste com ei ole käytössä. Jossain asetuksissa ehkä painovirhepaholainen..? Kommentoijaa ei varmasti haittaa, ja kommentit tulee sivulle näkyviin, mutta jääköhän sulla viestejä tulematta perille, tai jotain..?

   Poista
  2. Kyllä meidätkin on yllättänyt tämä yhteisöllisyys kyläläisten kesken. Ja nimenomaan vakioasukkaiden, ei niinkään kesäasukkaiden kesken. Tällainen vähemmän juhlijatyyppikin on löytänyt itsensä jo useista juhlista ja illanvietoista. :)

   Kiitos Taru, mukava kuulla, että katos näyttää näpsäkältä ja sopivalta. <3

   Ai, siellä on näköjään palvelimella joku ongelma. Noista jutuista en ymmärrä yhtään mitään, mutta s-posti on kuitenkin näyttänyt toimivan. Kiitos joka tapauksessa tiedosta. Toivottavasti mies osaa tehdä asialle jotain. :)

   Poista
 11. Yhteisöllisyys alkaa nykypäivänä olla aika harvinaista herkkua, joten olette kyllä onnekkaita.
  Oven katos näyttää sopusuhtaiselta, kauniilta ja asianmukaiselta ja mukailee kivasti muodoltaan varsinaisen kattonne päätykulmaa. Harmaa väri katossa on kyllä erittäin tyylikäs ja hyvä valinta. Se sopii talonne muuhun väritykseen.
  Mukavaa viikon jatkoa. Nautitaan aivan uskomattoman upeasta ja aurinkoisesta syksystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri, harvemmin enää nykyisin järjestetään juhlia, joissa tapaa naapureita. Ei ole enää niitä kuuluisia ompeluseurojakaan. :)

   Kiva kuulla, että katos ja maalivalinta ovat onnistuneet. Kiitos Kruunu Vuokko!

   Eipä todellakaan uskoisi, että eletään jo marraskuuta; ihania päiviä on riittänyt. Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 12. Kaunissävyisiä kuvia, niin hienosti tulee auringon valo ja puiden sävyt esille. Todella kaunis on katos. Hyvin olette sen suunnitelleet. Se sopii täydellisesti kauniiseen kotiinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kanneli! Aurinko värjää maiseman ja luonnon joskus käsittämättömän upeaksi. Ne hetket ovat lyhyitä, joten sitäkin arvokkaampia.

   Kunnia katoksen suunnittelusta menee kokonaan miehelleni. :) Hänellä oli heti näkemys siitä, millaisen haluaisi. Minustakin se toimii kivasti.

   Poista
 13. Pitkästä aikaa taas Airisrannassa...Todella kaunis katos! Airisranta on aivan mielettömän harmoninen kokonaisuus, joka henkii levollisuutta ja rauhallisuutta. Ja aivan mielettömän valloittava tuo joutsenkuva <3 Ihanaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun piipahdit ja kiitos niin kauniista sanoistasi Airisrannasta! <3 Joutsenet olivat todella kuin satumaailmassa auringon noustessa taustalla. Rentouttavaa viikonvaihdetta sinulle!

   Poista
 14. Ihanat juhlat ja uusi katto on upea!
  Miten kauniita utuisen keltaisia ja kultaisia kuvia myös!
  Viikonvaihteen hurmaa ja lumoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! :) Mukavaa viikonvaihdetta myös Mantelilaaksoon!

   Poista
 15. Oven päällä oleva katos on kerrassaan upea, ihan niin kuin se olisi ollut aina siinä!
  Arvostan sitä, että vaalittu kaikessa tekemisessä talon vanhaa henkeä, talonnne
  on kaunis niin ulkoa kuin sisältäkin.
  Vanhanajan tanssipidot kuulostavat ihanilta. Onnea on omistaa tuollaiset ystävät, jotka
  jaksavat järkkäillä juhlia koko kyläyhteisölle <3
  Mukavaa isänpäiväviikonloppua Villa Airisrantaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Teija! >3 On tosiaan hienoa, että olemme päässeet mukaan kyläyhteisön elämään. Arvostamme sitä itsekin kovasti. Mukavaa isänpäiväsunnuntaita myös teille!

   Poista
 16. Käsittämättömät nuo ensimmäiset kuvat…huokaus.

  Komea katto! Muutenkin talonne on höystetty arvokkaan kauniilla yksityiskohdilla - ilo katsoa tällaista hyvin hoidettua vanhaa taloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringon värjäämät aamut ovat nyt myöhäissyksyllä olleet upeita. Linnutkin ovat vielä ihmeen hyvin viihtyneet rannassa.

   Katon maalaus on onneksi melkein ohi. Ensi kesäksi toivotaan vielä uutta puhtia loppuviimeistelyyn. :) Kiitos Pilvi kauniista sanoistasi! <3

   Poista
 17. Olin ihan varma, että olisin jo käynyt kommentoimassa, mutta näköjään en ollutkaan. Noh, sitä piti sanoman, että tuo katoshan on kuin olisi aina ollutkin tuossa! Eipä taida ihan noviisi tuo teidänkään isäntä nikkarihommissa olla. Ihan valtavan viimeistellyltä ja huolitellulta näyttävä katos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Johanna, kiva kuulla! :) Kyllä meidänkin isäntä nikkaroi mielellään, kun vain ehtisi. Ja jaksaa näpertää yksityiskohtia. :) Aika vain tuntuu olevan nykyisin kortilla meillä molemmilla kaikenlaisten kivojen puuhailujen suhteen. Marraskuun pimeät vievät myös aika paljon päivästä pois, ainakin ulkojuttujen suhteen. :)

   Poista
 18. Huh, miten upeita kuvia. Nuo joutsenet <3.
  Huomasin, että blogisi oli pudonnut lukulistaltani. En ymmärrä kuinka niin oli käynyt. Ihmettelin, kun en ollut nähnyt aikoihin päivityksiä. Nyt liityin lukijaksi uudelleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Katja! :) Mukava, että liityit lukijaksi, tervetuloa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!