Follow my blog with Bloglovin

Tausta

torstai 20. elokuuta 2015

Peremmälle, olkaa hyvät!

Iltaisin aurinko on taas paistanut niin kauniisti etupihalle, että innostuin eilen näpsimään kuvia vielä mustikkareissun jälkeen. Aivan oikein, mustikassa täällä siis edelleen kuljetaan. En millään malta pysyä pois metsästä, kun poimittavaa riittää vaikka millä mitalla. Montaa litraa ei kerralla tarvitse saada, mutta metsässä on vain niin rentouttavaa kuljeskella. Kuvia tulee otettua myös siksi, että kesäkukat ovat tällä hetkellä parhaimmillaan. Kun siis edellisessä postauksessa oltiin merenpuoleisella terassilla, tällä kertaa kurkistetaan talon etupuolelle eli sisääntulon puolelle.

maalaisromanttinen, piha, puutarha

Viime kesänä etupihalle tehtiin uudet portaat. Vanhat askelmiltaan korkeat ja muutenkin liian kapeat kiviportaat jätettiin puuportaiden alle. Vaatihan rakentaminen vähän enemmän kärsivällisyyttä ja tarkkuutta, mutta meistä oli aivan turhaa alkaa repiä vanhoja portaita maasta pois. Muutenkin pihan tekemisessä käytettiin niitä materiaaleja, joita oli jo valmiina. Vain terassilautoja ostettiin lisää. Uudet leveät portaat ovat siitä mukavat, että niillä mahtuu pitämään isoja kukkaruukkuja.Ja tässä tämä ylpeyden aiheeni nyt sitten on koko komeudessaan - kuistissa talvehtinut hortensiani. Tällä hetkellä siinä on kuusi isoa kukkaa ja kolme on vielä tulossa. Ja varretkin ovat melko jykevät. 'Lapset' voivat kuistin ikkunan alla myös oikein mainiosti ja kasvavat terhakkaasti. Se vain huolettaa, miten ikimaailmassa saan tämän jättiläisen mahtumaan talveksi jälleen kuistiin. Viime syksynä se oli puolet pienempi. Eli kysymys kuuluukin, voikohon sitä leikata syksyllä?Portaalla on myös pari vuotta vanha verenpisara, joka on päässyt kasvun vauhtiin vasta nyt loppukesällä. Sen sain saaressa asuvalta Matti-naapurilta, jolla on tapana syksyisin tuoda minulle ylimääräisiä kukkiaan. Toukokuussa siskoltani syntymäpäivälahjaksi saatu ruukkuruusukin on voimissaan. Nyt kun katson kuvaa, huomaan, että kaikki muut kukat paitsi oikealla roikkuva valkoinen pelargonia on saatu lahjaksi tai lahjoituksena. Saapa nähdä, pysyvätkö ne hengissä vielä ensi kesään. Muratti on ollut talvisin talon alla jätesäkissä talvehtimassa, ja niin se on vain kahtena vuonna peräkkäin ponnistanut sieltä elävien kirjoihin. Senkin olen saanut lahjaksi osana muuta istutusryhmää.Parasta aikaa projektin alla on oven päälle tuleva pieni katos. Tähän mennessä siinä on ollut vain kapea lippa, mutta oven suojaamiseksi on pakko miettiä muita ratkaisuja. Todennäköisesti siihen tulee pieni puusta tehty harjakatos.Kurkistus kesäisen ilta-auringon värjäämään kuistiin. Västäräkkikin on näköjään päättänyt tulla Airisrantaan kyläilemään.Käydäänpä sitten peremmälle taloon. Kun suunnittelimme peruskorjausta, halusimme, että ulko-ovi ja kuistin sisäovi tulevat keskenään samalle kohdalle. Alunperin kuistissa oli vastassa seinä, kun astui sisälle taloon. Siitä lähtivät myös portaat vintille. Kuistissa toistuu sama kuutiomaisuus kuin verannallakin, eli siellä on molemminpuolin huonetta vinottain olevat seinät. Vasemmanpuoleisesta mentiin tupaan ja oikeanpuoleisesta saleihin. Kun päädyimme laittamaan oven keskelle kuistia, mukavana yllätyksenä tuli valoisa näkymä koko talon läpi merelle. Yllä oleva kuva on otettu aikaisemmin kesällä, joten hortensiakin on vähän pienempi.Kesäisin, kun kuistin pariovet ovat auki, ulko-ovelta avautuu tämä näkymä talon läpi verannalle ja merelle.


Helteistä loppuviikkoa!

-Airisrannan Päivi-

46 kommenttia:

 1. Todella kauniin näköistä!

  Olen talvehdittanut ruukkuhortensioita puutarhassa syksyllä kaivamassani syvässä kuopassa, ja sitten keväällä olen kaivanut ne taas esille. Olen leikannut oksat lyhyiksi, ja aina ne ovat lähteneet uuteen kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi hyvästä vinkistä! Tuota puutarhassa talvettamista täytyy ehdottomasti kokeilla, sillä tilat alkavat kyllä muuten loppua sisältä. :)

   Poista
 2. Kertakaikkisen kaunista ja ihanaa!!

  Mun täytyy sanoa, että olen vasta nyt alkanut ajatella hortensioita "sillä silmällä", aiemmin en jostain syystä suuremmin niistä tykännyt. Just tänään mietin, että onkohan se enemmän kevät/ksäkukka kuin syksyinen, ja että voiskohan sitä laittaa pataan oven viereen, vai onko krysanteemi oikeampi (syksyisempi) ratkaisu... (en tajua kukista mitään...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia Heli! Minäkin olen 'löytänyt' hortensiat vasta viime vuosina. Ihastuin ensin siihen leikkokukkana ja nyt se on yksi ehdoton lempparini.

   Luulen, että krysanteemi on syksyllä turvallisempi valinta pataan, jos sattuu aikaiset pakkaset kohdalle. En minäkään hirveästi kukista ymmärrä, mutta yritys ja erehdys ovat opettaneet ainakin joidenkin lajien hoidossa.

   Poista
 3. Niin kaunista, niin viehättävää <3 Tuo läpitalon näkymä on jotain aivan henkeäsalpaavan upeaa! Hortensiat ovat ihania, mutta ei mitään helppohoitoisia. Sinä taidat olla kuitenkin mestari sillä saralla, niin kaunis suuri hortensia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kaaru ihanista sanoistasi - ylisanoja! <3 Se olen huomannut, että hortensian tappaa ennemmin liialla kastelulla kuin kuivuudella, vaikka siitä aina varoitellaan. :)

   Poista
 4. Voi että miten hienoa ja kaunista teillä on! Mukavan koristeellinen kuisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mima! <3 Kuistin vanhat ikkunat oli onneksi jätetty navetan ylisille, niin pystyimme tekemään uudet entisen mallin mukaan. Myöhemmin näimme valokuvankin vanhasta kuistista ja samanlaiset ikkunat siinä onneksi oli. :)

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Miten mahtava maisema kun astuu taloon sisään! Aivan huippu.

  VastaaPoista
 7. Hui, huikaisevan kaunis edusta. Niin rauhoittava ja ihana. Valoisuus on hieno. Pidän kovasti.

  VastaaPoista
 8. Oi, miten kaunis näkymä heti ulko-ovelta merelle! Teidän koti on kyllä niin kaunis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista kommentistasi Muusa! <3 Kyllä merinäkymä jaksaa itseänikin yhä uudestaan vain ilahduttaa.

   Poista
 9. Tosi ihana, että merinäkymä avautuu heti kotiovelta! Kaunis sävy noissa ulko-ovissa. Meilläkin ilta-aurinko paistaa pitkään ja ihanan lämpöisästi kuistin edustalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! Merinäkymä on kyllä luksusta, ja se tuli ihan vahingossa. :) Mukava kuulla mielipiteesi ulko-oven väristä. Yritimme valita sellaisen värin, joka olisi lähellä listojen vihertävää sävyä. Ilta-aurinko lämmittää illalla tosiaan mukavasti kuistin portaille, siinä on kiva istuskella.

   Poista
 10. Upeaa, että sait hortensia talvetettua. Se on todella kaunis. Tuo läpi talon antava näkymä on hengastyttävä. Miten voikaan olla kaunis näkymä.
  Mietin tuota leikkaamista. En tiedä faktaa, mutta koska hortensiasta leikataan kukkiakin syksyllä maljakkoon, niin luulisi sen kestävän myös hieman typistystä muutenkin.
  Meneekö teillä rossipohjassa lämpötila pakkaselle? Mietin vaan itse murattien talvettamista tavallasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Anu kauniista kommentista! <3 Olen kyllä iloinen hortensian menestymisestä, sillä monesti olen tappanut sisällä olleet hortensiat liialla kastelulla. Tuo on totta, mitä sanot leikkaamisesta. Sussi kommentoi yllä ja kertoi talvettaneensa hortensian syvässä kuopassa puutarhassa. Sekin kuulostaa toimivalta keinolta.

   En ole ihan varma, meneekö talon alla oleva tila pakkaselle joka kohdasta. Viime talvi, samoin kuin toissa talvikin oli niin lauha, että saattaa olla hyvää tuuria, ettei muratti kuollut. Edellisenä talvena teimme sinne styroksista laatikon suojaksi kukille, joten sillä on voinut olla merkitystä. Viime talvena laitoin muratin vain kokeilumielessä säkkiin enkä suojannut sitä sen enempää.

   Poista
 11. Voi huokaisu kun voi olla kaunista - kaikki, yksityiskohtia myöden!!

  VastaaPoista
 12. Mulla kuolevat hortensiat aina jossain vaiheessa. Tuo sinun hortensiasi on kyllä aivan mahtava. Näkymä talon läpi on upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! <3 Minä olen tavallisesti tappanut hortensian liialla kastelulla. Tämä on ainakin kuivahtanut välillä eikä ole moksiskaan. Samoin pienet hortensiat ovat välillä olleet ihan rusentuneen näköiset nyt helteellä, mutta vironneet, kun ovat saaneet vettä.

   Poista
 13. On teillä kaunista, ihanan näköistä.
  Parhaimman värinen hortensia ja minäkin tykkäisin leveistä portaista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Marliska! Kiva kuulla, että tykkäät portaista. Mies halusi lisätä vielä vaikeusastetta tekemällä niistä kulmikkaat. Kyllähän se minulle sopi.:)

   Poista
 14. Voi miten ihania kuvia ja tunnelmia jälleen kerran! Sisäänkäynti kuisteine
  kaikkineen näyttää niin kutsuvalta. Upea tuo sinun hortensia, miten runsas
  se onkaan! Minullakin on pari komean kokoista hortensiaa, joiden juurille
  olen istuttanut muraattia. Mitenköhän saisin ne talvehtimaan, kun meillä ei
  ole viileää kuistitilaa ja autotallikin on lämmitetty. Onkohan ulkovajassa liian
  kylmää?

  Ihan mahtavaa viikonloppua! Mä vilkuttelen sulle ehkä mereltä, suunnitelmissa
  muutama venereissu tälle weekendille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos Teija kovasti! <3 Sussi tuossa aiemmin ehdotti hortensian kaivamista talveksi kuoppaan syvälle maahan. Ehkä se tapa toimii hyvin näillä leveysasteilla; itse taidan ainakin sitä kokeilla. Ulkovaja voi olla vähän liian kylmä paikka kukille ilman pakkasiakin.

   Ihanaa viikoloppua sinulle myös ja mukavia veneilyreissuja! Voi harmi kun olen toisella puolella Suomea viikonloppuna, joten en varmaankaan näe sun vilkutuksia mereltä. ;)

   Poista
 15. En voi olla huokailematta, kun katson kaunista taloanne. Aivan mielettömän kaunis! Tunnelma on upean harmoninen ja rauhallinen. Mietin itsekseni aivan samaa hortensiani suhteen, miten saan sen talvehditettua ja voiko sitä leikata? Onpa hienoa, että sinä olet saanut sen tuotua talven yli. Hortensiat ovat todella kauniita, yksiä suosikkejani yksinkertaisessa kauneudessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kauniita sanoja, että aivan häkellyn. Kiitos! <3 Aioin tosiaan kaivaa hortensian maahan Sussin ehdotuksen ja kokemuksen perusteella, koska leikkaaminen mietityttää. Jos sinulla on viileä kuisti tai muu paikka, mikä ei mene liian kylmäksi, niin siellä se varmasti viihtyy. Meillä kuistin lämpötila oli alimmillaan 10 astetta. Kastella pitää vain muistaa jonkin verran. Minäkin olen menettänyt hortensialle sydämeni.

   Poista
 16. Kaunista ja kiitos kutsusta) Oli hauska käydä kurkkaamassa kuistia! Läpi talon näkymä on ollut oiva idea. Sisään astuminen on varmaan sykähdyttävä kokemus;)
  Hortensiat ei ole mitään helppoja. Ajattelin kokeilla jonkin sortin talvettamista rapulla olleelle hortensialle. Saas nähdä kuinka käy. Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hyvä Mieli ja kiva, kun kävit kurkkaamassa! :) Tuo näkymä oli sellainen bonusjuttu, mitä ei osattu etukäteen ajatella, mutta tykätään siitä kovasti.

   Kannattaa kyllä kokeilla talvettamista, jos vain pystyy joko puutarhassa tai sisällä. Jos minä onnistuin, ihan varmasti sinäkin. :) Kivaa viikonlopun jatkoa myös sinulle!

   Poista
 17. Aivan ihanan näköistä. Viimeinen kuva on vielä voimakkaasti mielessä:) Tunnelma on niin ihana, kun katsoo ulko-ovelta sisälle ja merelle, upean näköistä :) Olet kyllä saanut hortensian kasvamaan hienosti. Niin nätisti tulevat vaahteran lehdet kuvaan mukaan. Niihin kiinnitin myös siksi huomiota, kun olen haaveillut vaahteraa myös omalle pihalle :) Ulkoportaiden muoto on kyllä kaunis ja ihana kun mahtuu asettelemaan kukkaruukkuja koristeeksi. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kanneli, ihania sanoja - ylisanoja! <3 Vaahteroita meillä tosiaan kasvaa ihan mahdottoman paljon. Niiden väriloisto on syksyllä vertaansa vailla ja ovat kyllä tosi kauniita. Verivaahtera meillä oli edellisen kodin pihassa ja sekin on kiva väriläiskä kesällä muuten vihreään pihaan. Kivaa uutta viikkoa myös sinulle! :)

   Poista
 18. On kyllä niin kauniit portaat että ja tuo valon määrä on huumaava! Inspiroiduin tästä suunnittelemaan meillekin portaita tai oikeastaan sisäänastumisaluetta, meillä kun korkeutta ei ole kuin sen yhden askelman verran. Tuollainen leveä porrasalue on hieno ja tuumin, että myös tuollainen terassialue sitä ennen on kovin kätevä, kun on näitä tassuasukkaita, joiden varpaiden välit kuljettavat hiekkaa sisälle. Jos olisi edes pieni laiturialue ennen kuistia, hiekat ehkä jäisivät enemmän siihen.

  Tuo näkymä oveltanne huoneen halki merelle on niin upea, että sitä jäi ihailemaan pidemmäksi aikaa. Niin rentouttavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kulkuväylä sisälle oli aiemmin pelkkää nurmikkoa, joka muuttui saviseksi liejuksi sateisilla ilmoilla. Siitä sitten saimme tarpeeksemme ja erinäisten väliaikaisratkaisujen jälkeen päätimme laittaa puuta vähän laajemmin sisääntuloon. :) Se on kyllä toiminut hyvänä kuraeteisenä. Mies halusi tehdä portaista vähän prameammat kuin oli tarkoitus, mutta kyllä ne ovat oikein käytännölliset ja mukavat meidän tarpeisiimme. Kiitoksia Johanna! <3

   Poista
 19. Vastaukset
  1. Kiitos Ulla kommentista ja lämpimästi tervetuloa lukijaksi! <3

   Poista
 20. Kaunis koti sinulla ja aivan upea hortensia. Hortensia on lempparini, minulla ei vain ole paikkaa talvetukseen. Sinulla se komistuu varmaan vuosi vuodelta.

  Mustikassa kävin viikolla vielä, mutta pikkuhiljaa alkaa täällä olla kausi ohi. Helteet ovat kuivattaneet marjojakin. Vielä sain kuitenkin pikkuisen marjoja, herkuttelen niillä aamujugurtin päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Nainen Kuvastimessa! <3 Vähän mietityttää tuo hortensian talvettaminen, uskaltaisiko kaivaa syvän kuopan ulos puutarhaan vai viedä sittenkin kuistiin, jolloin sitä pitäisi vähän leikata. Siinäpä minulla dilemma. :)

   Eilen juuri poimin viimeisiä vähän jo kurtistuneita mustaherukoita pensaasta ja ajattelin vielä lähteä metsään katsomaan, josko mustikoita löytyisi. Taitaa olla kyllä viime hetket. :)

   Poista
 21. Moi! Upeella paikalla on talo, kun näkyy meri ja ranta. Ja talvehtineista kasveista pitääkin olla todella ylpeä! Hieno hortsu!!
  ja sisäänkäyntinne on kaikkinensa tosi nätti, sehän se on se käyntikortti ja fengshuillisestikin kuulemma merkittävä.
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Hellu ja kiitos paljon! <3 Toivottavasti saan hortensian pysymään vielä ensi talven hengissä, sillä kokoa kukalla alkaa olla jo pienen kasvihuoneen verran. Tuohan oli kiva kuulla, että ihan vahingossa olemme noudattaneet fengshuin oppeja. :)

   Poista
 22. Kaunista on. Onko nuo ovet teidän vanhat ovet vai ostitteko nuo jostakin? Tuollaiset on itsellä hakusessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos paljon kommentistasi! Anteeksi, kun vastaus viipyi, mutta en ole ehtinyt käydä edes vilkaisemassa blogiani viime aikoina. :) Teetimme ovet Virossa, kun remontoimme AIrisrantaa. Vanhat ulko-ovet olivat hävinneet, kun kuistia ja ikkunoita oli korjailtu joskus 70-luvulla. Toivottavasti löydät mieluisat ovet itsellesi. :)

   Poista
 23. Beautiful colors, which Ncs code have you used for the Doors and details around? Thank you very much in advance :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!