Follow my blog with Bloglovin

Tausta

keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Kaarevakattoinen frontoni

Airisrannan erityispiirteisiin kuuluu talon meren puolella sijaitseva kaarevakattoinen frontoni eli päätykolmio. Se antaa rakennukselle omaleimaisen ilmeensä, joka ei ole ihan tavanomainen suomalaisessa rakennuskulttuurissa. Useimmiten päätykolmio on nimenomaan kolmio eikä tällainen kaarevaan muotoon rakennettu katto.

Talon on rakentanut 1910-luvulla meriä seilannut stuertti Konstantin Nylund, joka lienee saanut vaikutteita rakennuksen ulkomuotoon muun muassa Tukholman saariston huvila-asutuksesta. Näin olemme ainakin itse päätelleet. Merimiehenä hän tietysti matkusti ympäri maailmaa, joten ideoita talon mallista on saattanut tulla muualtakin. Airisrantaan liittyy ihan mielenkiintoinen historia, jota yritän tässä matkan varrella vähitellen myös valottaa.


Kaareva katto, frontoni

Kun ostimme Airisrannan, yläkerta oli kokonaan kylmää ullakkotilaa. Vintillä oli ainoastaan yksi kesähuone. Parvekkeelle menevää ovea ei ollut olemassakaan, mutta ikkunat olivat nykyisen kaltaiset. Heti ensimmäisellä käynnillä arvasimme kuitenkin ikkunoiden sijoittelun perusteella, että kaaren kohdalla on täytynyt olla joskus parvekkeelle johtanut ovi. Tämä olettamus osoittautui oikeaksi, kun korjausurakkaa aloittaessamme saimme käsiimme taloa esittävän vanhan valokuvan. Kyseinen kuva oli esillä jo aikaisemmassa postauksessa, jossa kerroin verannan peruskorjauksesta.



Merenrannan armottomat sääolosuhteet ovat varmasti olleet yksi syy parvekkeelle johtaneen oven poistamiseen. Kun myrskytuuli puhaltaa mereltä oikein kunnolla, ja sade iskee talon seiniin vaakasuorassa, täytyy ovien ja ikkunoiden olla lujatekoisia, jotta ne kestävät. Konkreettisesti tuulen voiman voi välillä aistia, kun myrskyisenä päivänä istuu yläkerran työpöydän ääressä. Silloin voimakas tuuli ravistelee taloa niin, että pöydällä oleva tietokoneen näyttö tärisee.


kaareva katto, frontoni

Vanhaa korjatessa rakenteiden osalta on varauduttava soveltamaan melkoisesti, ja suurin piirtein jokainen laudanpätkä on mitattava erikseen. Kuten kuvasta näkyy, meillä parvekkeelle mennään portaiden kautta. Toisessa päässä yläaulaa puolestaan laskeudutaan pari askelmaa, jotta päästään työtilaan. Nämä ovat toisaalta kuitenkin juuri sellaisia erityispiirteitä, jotka tekevät vanhasta talosta mielenkiintoisen. Rakennusvaiheessa ne ovat kylläkin työläitä ja  aikaavieviä toteuttaa.

Päänvaivaa aiheutti aluksi myös kaarevan osan sisäpuolinen kattorakenne, koska kenelläkään ei ollut kokemusta, kuinka se olisi kannattanut tehdä. Rakennusmiehet tulivat kuitenkin siihen lopputulokseen, että paras ratkaisu saataisiin, jos katto tehdään kipsilevystä. Ja niin vain kipsilevy taipui kaarelle ilman ongelmia, ja saimme haluamamme holvikaton. Tämä tietysti edellytti näppäriä ja asiansa osaavia rakennusmiehiä.


-Airisrannan Päivi-

20 kommenttia:

  1. Vau. On tuossa(kin) osiossa ollut hommaa jos jonkinlaista!

    Aloin heti pohtimaan, että miten se kipsilevy on saatu taipumaan noin nätisti ja täydellisesti onnistuneesti (loistava idea!). Suoraan kiinnitysvaiheessa parin henkilön voimin, vaiko ensin annettu taipua jonkinlaisella telineellä... Ei vissiin pitäisi takertua ja miettiä niin paljon ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole kumma, että ihmettelet! :) Sitä täälläkin aluksi pähkäiltiin.

      Kipsilevyjä kasteltiin sumuttamalla muutaman päivän ajan, ja levyt tosiaan muokattiiin telineen avulla sopivan mallisiksi. Kyllä rakennusmiehet itsekin olivat melkoisen tyytyväisiä lopputulokseen. Listoitus aiheutti myös päänvaivaa, mutta lopulta päädyimme taipuisaan muovilistaan kaaren osalta.

      Poista
  2. Kiitos taas ihanasta ja mielenkiintoisesta postauksesta! Todella kaunis holvikatto :) Ja nuo ikkunat ovat ihanat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenna mieltä lämmittävästä kommentistasi!

      Ikkunat tehtiin millintarkasti vanhojen mallien mukaan, että saataisiin niistä yhtä sirot kuin alkuperäiset.

      Poista
  3. Todella kaunis yksityiskohta tuo kaareva katto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu! Kattoon itsekin ihastuimme heti aluksi. Onneksi korjaaminen onnistui melkoisesta haasteesta huolimatta. :)

      Poista
  4. Teidän talon yksityskohdat ovat henkeä salpaavan kauniita! Jovelassa on muuten oma pieni alueellinen erikoisuutensa, täällä joissain taloissa on holvikatto sisällä. Ei sellainen komean korkean kirkkomainen, vaan maltillisesti kaareutuva sisäkatto. Meillä sellainen on sekä tuvassa että salissa. Se tekee välillä homman hieman hankalaksi, mutta hauska se on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Johanna! Ennen vanhaan todella katsottiin rakennuksia ja rakentamista vähän toisesta näkökulmasta kuin nykyisin. :)

      Mielenkiintoinen tuo kaareutuva sisäkatto teillä! Voin uskoa, että se ei ainakaan helpota remonttihommia, mutta lopputulos varmasti palkitsee. Sellainen katto antaa varmasti myös lisää avaruutta suuriin huoneisiinne.

      Poista
  5. Kaunis ja persoonallinen yksityiskohta talossanne! Vanhat talot on juuri historiansa vuoksi mielenkiintoisia ja viehättäviä. Me emme tiedä talostamme juuri mitään, kun ostimme pelkän hirsikehikon valmiiksi purettuna, eikä talon purkaja osannut kertoa talosta sen enempää. Olen ajatellut vielä tekeväni tutkimusmatkan talon historiaan, joka oletettavasti on alkanut 1840-50-luvun tietämissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elina! :) Niin juuri, historia antaa talolle sen sielun. Toivon, että itsellänikin aika riittäisi paremmin tutkia tätä meidän talon menneisyyttä. Mutta ainakin välillä yritän tarjoilla pieniä välipaloja historiasta. :)

      Poista
  6. Viehättävä ja kaunis blogi Sinulla, upeasta talostanne ja merenrannan maisemista. Luin eilen koko tarinan läpi ja jäin lukijaksi mielelläni;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, ihana kuulla! <3 Olet lämpimästi tervetullut lukijaksi!

      Poista
  7. Huvilanne yksityiskohta toisensa jälkeen todella sykähdyttää!! Meillä tosin on vain saaristolaistorppa teidän taloonne verrattuna, mutta talonne kunnostuksesta on niin mielenkiintoista lukea, koska meilläkin päätalon kunnostus alkaa ennen pitkää. Monia saman kaltaisia vaiheita ja pohdintoja on luvassa. Myös meillä on vain kylmä vintti, jossa on ollut yksi kesähuone. Olemme miettineet pientä parveketta ja ovea, joka antaisi rinteeltä alas merelle… oih, pelkkä ajatuskin saa pulssin nousemaan :). Saas nähdä, mikä on mahdollista, sitten kun sen aika on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos, Pilvi! Äläkä yhtään vähättele Villa Iduria, sillä paikkannehan on kertakaikkisen upea!

      Ihan varmasti teillä on vastaavanlaisia pohdintoja edessä, mutta eikö vain olekin ihana unelmoida ja suunnitella tulevaa? Parveketta voin lämpimästi suositella Idurin vintille, jos teette sinne huonetilaa. Varsinkin aikaisin keväällä, kun aurinko lämmittää sopivasti, parvekkeella on mukava istuskella kahvikupposen parissa ja katsella maisemia vähän korkeammalta. :)

      Sen kyllä olen huomannut, että arjen keskellä joutuu ihan muistuttamaan itseään, että myös nauttisi siitä parvekkeesta! ;) Aina on muka niin paljon muuta tekemistä.

      Poista
  8. Oi, mikä upea blogi täältä löytyi! Huikean kaunista!
    Tulin ohimennen vierailulle ja jäin kylään pidemmäksi aikaa. :)
    Täällä siis uusi lukijasi, joka aikoo tutustua blogiisi ihan kunnolla, mieluiten vielä tänään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos Terhi! Ihana kuulla, että pidät blogistani. Olet todella sydämellisesti tervetullut lukijaksi! <3

      Poista
  9. Oioioi, miten kaunista<3 Jovelan Johannan kautta löysin tänne tieni ja jatkankin samantien klikkaamaan itseni lukijaksi:) Itsekin vanhassa talossa asuvana tällaiset blogit ovat tosi kiinnostavia. Pitäisi kyllä itsekin kirjoitella blogiini enemmän tuota historiaa...
    Suloista sunnuntaita♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, SisustEllen! Mukava, kun löysit tänne ja oikein lämpimästi tervetuloa lukijaksi! <3

      Talojen menneisyydestä on kyllä ihana kuulla; itsekin yritän vähitellen paneutua siihen puoleen enemmän. Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa myös sinulle!

      Poista
  10. Huvilanne on huikaisevan kaunis. On mukava kuulla sen historiasta ym.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ninnu! <3 Ihana kuulla, että talomme tarina kiinnostaa sinua.

      Poista

Kiitos kommentistasi!