Follow my blog with Bloglovin

Tausta

perjantai 6. helmikuuta 2015

Senkin tarina

Minulla on nähtävästi ollut aukko sivistyksessä, sillä senkki ei kuulunut lainkaan sanavarastooni ennen Airisrantaan muuttoa. Meillä oli suvun piirissä puhuttu vain lipastosta tai piirongista, kun tarkoitettiin vanhanmallista jaloilla seisovaa säilytyskaappia. Aina sanottiin, että siellä se on piirongin laatikossa, kun jotakin tavaraa haeskeltiin. Mutta oppia ikä kaikki.


Olohuoneen senkki

Lipaston tai senkin hankinta alkoi pyöriä mielessä, kun olohuoneeseen tarvittiin jonkinlainen kaappi tai taso television alle. Vaikka tarkoituksena olikin tuoda edellisen kodin kalusteet Airisrantaan, Muuramen valkoiset kaapistomodulit eivät vain jostakin syystä tuntuneet istuvan kakluunin viereen. Niinpä ne saivat jäädä varastoon odottamaan sopivampaa sijoituspaikkaa. Suurimpana syynä oli kuitenkin se, että ne olisi pitänyt pultata seinään kiinni, ja sitä emme sentään hirvenneet heti mennä tekemään. Siispä pari vuotta kului väliaikaisratkaisuilla, kun haeskelimme sopivaa kaapistoa kirpputoreilta ja vanhaintavarain liikkeistä. Senkkiä ei kuitenkaan löytynyt ainakaan sillä hinnalla, jonka olisimme olleet valmiit maksamaan.

Viime keväänä ongelma ratkesi kuitenkin ihan itsestään. Siskoni oli päättänyt tehdä uudelleenjärjestelyjä kodissaan ja häneltä jäi ylimääräiseksi ruokailuhuoneen iso senkki. Meiltä ei tarvinnut kahta kertaa kysyä, halusimmeko ottaa sen. Kokonsa puolesta se oli kuin tehty televisioseinälle: korkeus ja pituus osuivat ihan nappiin. Siskoni oli puolestaan saanut sen vuosia sitten ystävältään, jolla ei ollut sille käyttöä. Kyseessä on siis todellinen kierrätyssenkki.

Ihan priimakunnossa senkki ei tietenkään ollut. Kannessa on halkeama, ja jossakin vaiheessa laatikoiden ja kaapinovien vetimiä oli poistettu ja korvattu pienillä avaimenrei'illä. Jäljistä näkee, että kaikki vetimet ovat alunpitäen olleet samanlaiset. Sen verran senkkiin on päätetty investoida, että yritämme löytää siihen sopivat vetimet. Alkuperäisen mallisia tuskin löytyy, mutta samaa kokoluokkaa niiden pitäisi olla, jotta osittain melko rumat jäljet peittyvät kunnolla. Muuten kaappia ei aiota tässä vaiheessa sen kummemmin kunnostaa.Olohuoneen vanha senkki

Television paikka oli se, mistä eniten keskusteltiin, kun huoneita suunniteltiin ja erilaisia ratkaisuja ja vaihtoehtoja punnittiin. Niin tarpeettomalta kuin laite välillä tuntuukin, on se kuitenkin osa modernia elämää, ja jokin paikka sillekin oli löydyttävä. Itse en olisi välttämättä halunnut televisiota pilaamaan vanhan huoneen tunnelmaa, mutta siinä asiassa oli pakko antaa miehelle periksi. Mikään muu huone ei kuulemma tullut kuuloonkaan, piste. Sitten vielä vanha televisio hajosi juuri muuton alla, ja tilalle tuli entistä suurempi malli.

Tarkkasilmäisimmät ovat varmaan jo huomanneet, että televisiosta ei lähde minkäänlaisia johtoja lattiaa kohti. Siitä täytyy kyllä antaa kiitokset miehelleni. Hänen ideansa oli tehdä television taakse seinään luukku, josta johdot vedettiin seinän läpi kellarin portaikon puolelle. Vanhan talon haittoihin tai etuihin kuuluvat kaikki kummallisuudet rakentamisessa, ja niinpä portaidenkin viereen oli pakko tehdä taso jostakin rakennusteknisestä syystä. Tässä tapauksessa tasosta oli arvaamatonta hyötyä, sillä sen päälle olikin sitten helppo tehdä kotelo digiboxia ja johtoja varten. Kotelo sulautuu täysin porraskäytävään, joten mitään esteettistä haittaa siitä ei ole.Televisio asennettiin - alunperin vahingossa - sen verran korkealle, että nyt senkin päällä on mahdollista pitää esimerkiksi kynttilänjalkoja ja vaikkapa pieniä kukkia. Tätä naputellessani huomasinkin, että kuvan kello, pienet mokkakupit ja puoliksi näkyvä maljakko ovat sattumalta kaikki häälahjojamme. Taustalla oleva vanha valokuva on vaarini rippikuva vuodelta 1919. Se odottaa vielä sopivaa ripustuspaikkaa herrainhuoneen seinältä.Mukavaa viikonloppua!

-Airisrannan Päivi-

16 kommenttia:

 1. Kaunis vanha senkki! Mä opin senkki-sanan pikkumuksuna Elloksen kuvastosta :D

  Onpas kätevää, kun on tuollainen luukku seinässä! Meillä oli kerran telkkari seinällä ja se näytti mustine johtonippuineen niin kauheelta vaaleeta tapettia vasten, etten enää ikinä suostu moiseen - jos ei sitten joku tee luukkua seinään ja hukkaa johtoja sinne ;)

  Täällä paistaa aurinko täydeltä terältä! Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina! Meillä ei ole koskaan aikaisemmin telkkaria laitettu seinälle, ja nyt se vasta hirvittikin. Mutta ainakin niistä johdoista päästiin eroon. :) Hyvää viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 2. Oi miten hieno senkki! Ja mikä tuuri, sopii varmasti Airisrannan tunnelmaan kuin nappi silmään! (miksiköhän nappi muuten pitäisi laittaa silmään..? mietin tässä vaan ohimennen :D )

  Me ollaan jo päätetty, että jos päästään sinne yksinkertaiseen paikkaan mihin tähdätään, jätetään telkkarit ja kotiteatterit ja kaikki. Vaikka kovin epätodennäköiseltä tällä hetkellä vaikuttaakin, niin pelkkä ajatuskin tuntuu kovin vapauttavalta :) Mutta sen pitää tosiaan olla niin, että molemmat on valmiita luopumaan. Jos mies ihan välttämättä tahtoisi, niin kyllä minäkin antaisin periksi, tottakai.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taru, senkki oli kyllä nappi silmään tässä tapauksessa varsinkin kokonsa puolesta!

   Turhaltahan tuo telkkari kyllä nykyisin tuntuu, mutta tavat istuvat näköjään lujassa. Luulenpa, että aika kuluisi hienosti ilman sitäkin. :)

   Poista
 3. Kertakaikkisen kaunis senkki. Kannatti odottaa hankinnan kanssa :)
  Ihania nuo vanhat valokuvat. Mukavaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu! Onneksi näin vanhana ei enää hätiköi hankintojen kanssa, vaan malttaa odotella. :) Vanhoja kuvia on tosi kiva katsella, ja nyt meillä onkin projektina saada niitä mahdollisimman paljon esille.

   Oikein hyvää viikonvaihdetta sinullekin!

   Poista
 4. Kaunis se on ja sopii upeasti muuten vaaleaa sisustusta vasten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilvi! Vanhassa on aina oma viehätyksensä, vaikka kolhuja vähän olisikin. :)

   Poista
 5. Kaunis vanha senkki ja tosiaan nappi silmässä, niinkuin Taru sanoi. En meinannut kyllä päästä senkkiin asti, kun jäin ihailemaan teidän ikkunoita, oih! Ovat kauniit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saara! <3 Vuosien myötä kaikkea vanhaa on alkanut arvostaa yhä enemmän omassa kodissa.

   Ikkunat on teetetty tarkalleen alkuperäisten ikkunoiden mukaan, ja ne kyllä antavat ihan oman ilmeensä talolle. Verannan ikkunoiden malli löytyi vanhasta kuvasta, ja navetassa oli puolestaan varastoituna kuistin vanhat ikkunat. Onneksi pystyimme vielä jäljittämään alkuperäiset mallit. :)

   Poista
 6. Ihana blogi löytyi täältä! Uusi lukija ilmoittautuu :) Kaunis koti ja upeat maisemat.

  VastaaPoista
 7. Voi kiitos Jenna! <3

  Kiva, että löysit blogini ja lämpimästi tervetuloa lukijaksi!

  VastaaPoista
 8. Ihana senkki!
  (nimim. toinen uusi lukija ilmoittautuu)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Marianne! Mukava, kun löysit tänne. Tervetuloa! <3

   Poista
 9. Eikä! Tekisi mieli kommentoida jokaista postaustasi, kaikki on niin kaunista ja kuvat hienoja! Lukijaksi jäin.. :) Jos vain kiinnostaa vastavierailu niin tule kurkkaammaan omaa blogiani osoitteessa www.amandanunelmia.blogspot.fi Kommentit ilahduttavat ja lukijaksikin saa jäädä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Amanda mieltä lämmittävästä kommentistasi! Ja tervetuloa lukijaksi! <3

   Toki tulen mielelläni tutustumaan blogiisi. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!