Follow my blog with Bloglovin

Tausta

tiistai 8. syyskuuta 2015

Keittiön lamput ja paprikaviljelmät

Nyt Airisrannan keittiössä on sitten vihdoin ja viimein lamput saarekkeen päällä. Neljän vuoden etsiskelyn jälkeen. No, ehkei niiden etsimiseen kovin paljon panostettu, sillä ajattelimme malttaa mielemme ja odottaa, että sopivat valaisimet tulevat jossakin vaiheessa vastaan. Mies löysi ne sitten sattumalta työmatkansa yhteydessä keväällä, mutta vasta kesällä ne saatiin asennettua lopullisesti kattoon.

maalaiskeittiö, maalaisromanttinen, saareke, sisustus

Asennus ei muuten ihan mikään pikku juttu ollutkaan, kun huoneen korkeus on kolme metriä. Puisen tason päälle ei voi tietenkään nousta seisomaan, puhumattakaan, että sille asettelisi jonkin jakkaran tapaisen. No, onneksi perheessä on nuorimies, jonka voi laittaa hoitamaan niitä ikävimpiä ja hmm... vaarallisimpia asioita nuoruuteen ja ketteryyteen vedoten. A-tikkaiden ja leveän lankun avulla saatiin kokoon trapetsi, jolla poika sai sitten harjoitella ilma-akrobatiaa ja kurkotella korkeuksiin.


maalaiskeittiö, maalaisromanttinen, sisustus, valaisimet

Ilman lamppuja pärjättiin siis mainiosti neljä vuotta, mutta onhan toki syksyn pimeillä mukavampi puuhastella, kun valoa riittää kunnolla. Nämä lampunvarjostimet ovat yksi niistä harvoista uudishankinnoista, joita Airisrantaan on tehty. Kahden käden sormet taitavat vallan mainiosti riittää suurempien sisustusostosten laskemiseen.

Myyjän mukaan varjostimen pinta on hopeoitu, joten siitä johtuvat myös pinnassa näkyvät laikut. Toinen on pyyhitty jo siistiksi, mutta tässä etualalla olevassa varjostimessa sormenjäljet näyttävät vielä kukoistavat. Voi siis valita, haluaako varjostimen laikuilla tai ilman. :)


maalaiskeittiö, maalaisromanttinen, sisustus, valaisimet

Löysin muuten mökkimatkalla tavaratalon alennusmyynnistä superhalvat verhot, joita aion vielä sovitella jossakin vaiheessa keittiön ikkunoihin. Kaksi kappaa, yhteensä kymmenen euroa. Ei ole hinnalla pilattu, eikä harmita kovinkaan paljon, jos ne osoittautuvat epäkelvoiksi. Taitavat verhotangot tulla monin verroin kalliimmiksi. Syy, miksi en ole oikein vielä innostunut verhojen hankkimisesta, on ikkunoiden kaunis ulkonäkö. Kappa peittää harmillisesti ikkunan koristeellisen yläosan, ja sivuverhotkin tuntuvat jotenkin liian peittävältä vaihtoehdolta.Samasta alennusmyynnistä löysin myös kaksi tällaista hauskaa (tarpeetonta) pientä pitsiastiaa, kaksi euroa kappale. Sopivan kokoisia vaikkapa pienten oman pihan päärynöiden kypsyttämiseen.Ja yllä olevassa kuvassa näkyy Airisrannan kasvihuone. :) Keittiön ikkunalla kaksi kaupan suippopaprikan siemenistä alkunsa saanutta kasvia on yllättänyt itsenikin. Ensinnäkin, ne ovat pysyneet hengissä koko kesän ajan ja toiseksi, ne ovat tuottaneet jo yhden syödyn paprikan! Harmi vain, että valon määrä vähenee koko ajan. Oikeanpuoleisessa ikkunassa on lisäksi hyönteisverkko, joka näyttää myös tehokkaasti estävän auringonsäteiden kypsyttävän vaikutuksen.Saapa nähdä, kuinka hyvin paprikat ehtivät punertua ennen syyspimeitä.  

Pirteää syysviikon jatkoa!

-Airisrannan Päivi-

54 kommenttia:

 1. Miehesi teki hyvän löydön lamppujen suhteen, sopivat hyvin teidän kauniiseen keittiöön:-)

  En ihmettele yhtään, vaikka et halua piilottaa kaunista ikkunaa verhojen taakse. Miten olisi kevyet salusiinit, jäisi yläosa avoimeksi:-)

  Hienosti on paprika kasvanut. Taitaa olla hyvä kasvupaikka ja on kasvi saanut hyvää hoitoa:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kanneli! <3 Oli mukava, kun sopivat valaisimet lopultakin löytyivät.

   Salusiineja ehdotti kangasliikkeen myyjäkin, kun aikanaan tuskailin verhojen kanssa. Silloin jäin vielä miettimään asiaa. Kiva, kun kuulin kommenttisi verhoista; nimenomaan haluaisin jotkin kevyet eikä liian peittävät - ehkä juuri salusiinit olisivat ratkaisu.

   Välillä paprikan lehdet kyllä lupsottavat, mutta kummasti ne ovat siinä sinnitelleet tähän saakka. Kiva on maistella omia tuotoksia. :)

   Poista
 2. Hienoja löytöjä ja komeat paprikapuskat. En ole itse kokeillutkaan kasvattaa kaupan paprikansiemenistä.
  Toivottavasti keväällä muistaisin pistää multaan kokeilun vuoksi. Kohta pääset korjaamaan satoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati! <3 Varmasti sinäkin onnistut niitä kasvattamaan. Minulla on vähän sama systeemi myös yrttien kanssa: kaupan persilja- ja basilikaruukut vain multaan, ja yrttejä riittää pitkäksi aikaa - ainakin kesällä. :)

   Poista
 3. Kerrassaan hurmaavat lamput, ne sopivat tyyliltään ihan täydellisesti
  kotiinne!
  Voih miten ihmeessä olet onnistunut kasvattamaan noin komeat paprikat?
  Oletko lannoittanut kasveja kesän aikana?

  Leppeän lämmintä loppuviikkoa Villa Airisrantaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Teija! <3 Oikean tyylisten lamppujen löytäminen olikin juuri se haaste. Olen kyllä tyytyväinen löytöön. :)

   Aluksi laitoin lannoitetta, mutta siitä taimet eivät tykänneet yhtään, lehdet alkoivat käpristyä ja niihin tuli pilkkuja sun muuta. Pelkkä vesi on sen jälkeen ollut ainoa, mitä kasveille olen antanut. Ehkä multa on ollut sitten oikeanlaista. :)

   Poista
 4. Salusiineja kannatan minäkin, ei noin kauniita ikkunoita voi kapalla peittää...ihanat lamput!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Kangaskaupan myyjä tosiaan ehdotti aikanaan ihan samaa ratkaisua kuin sinäkin, ja silloin jäin vielä miettimään asiaa. Nyt alan kallistua niiden salusiinien hankintaan. :) Kiitos paljon kommentistasi! <3

   Poista
 5. Oi teillä on niin kaunis unelmien keittiö <3 Ja nuo valaisimet ovat aivan ihanat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla! Kiitos paljon Jenna! <3 Valaisimet olivat tosiaan pitkän haeskelun jälkeen mukava löytö. :)

   Poista
 6. Kannattaa varmaan ensin kokeilla niitä kappoja nuppineulojen avulla ikkunaan, ennen kuin lähtee tanko-ostoksille. Sujautat vain kankaan läpi viedyt nuppineulat ikkunan ylälistan taa. sillä tavalla verhot menee näppärästi jonkun aikaa, jos epäilyttää. Eikä tule tehtyä turhia reikiä seiniin :) Kaunis, ihana keittiö teillä :) Ja hienosti on paprikat kasvaneet, toisin on täällä kasvihuoneessa kasvaneiden paprikoiden laita. Täytyis kai ottaa niitä sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, ajattelinkin testata niitä ensin 'kevyesti'. Välttyypä sitten turhilta tankohankinnoiltakin. Tuo nuppineuloilla kiinnittäminen onkin muuten hyvä idea, joka mahdollistaa fiilistelyn vähän pidemmän aikaa. En ole muutenkaan mikään 'verhoihminen', joten kerran hankitut verhot saavatkin olla sitten kauan. :)

   Yllättävän hyvin paprikan kasvatus onnistui, innostaa kokeilemaan ensi keväänäkin. :) Kiitos paljon, Viherrilli! <3

   Poista
 7. Komiat valaisimet! Teillä on niin tyylillä ja harkiten mietitty kaikki ja siitä on syntynytkin täydellinen koti <3.

  VastaaPoista
 8. Mielettömän hienot lamput! Hyvää kannatti odottaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Tiina! <3 Olen ihan samaa mieltä, että hätäily ei olisi kannattanut. :)

   Poista
 9. Upeat lamput, sopivat kyllä tädellisesti teidän keittiöön! Kannatti kyllä odotella muutama vuosi, nyt ei ainakaan tullut huti ostosta :)
  Ehdottaisin kans verhoiksi salusiinit. Itselläni on vanhoista pitsisistä lakanoista tehdyt, tykkään niistä kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Mia! <3 Nimenomaan, onneksi ei ostettu ensimmäistä vastaan tullutta valaisinta.

   Minäkin alan kallistua niiden salusiinien puoleen. Verholiikkeen myyjä ehdotti pari vuotta sitten, että laittaisimme verhotangon ylä- ja alaikkunoiden väliin, jolloin yläikkuna jäisi vapaaksi. Verhothan voi vaikka vielä kiinnittää nauhoilla sivuille, niin eivät olisi ainakaan liiaksi ikkunan edessä. Sinulla onkin aivan ihania vanhaan taloon sopivia verhoja talossanne. Mukava saada hyviä ehdotuksia näin blogin välityksellä. :)

   Poista
 10. Aivan Airisrannan näköiset valaisimet. Ikkunakasvihuonekin on kauniin vihreä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marliska! Ihanasti sanottu. <3 Aamupäivän aurinko paistaa vielä näin syksylläkin keittiön ikkunalle ja saa kasvit hehkumaan. :)

   Poista
 11. Erinomaiset löydöt nuo valaisimet - kauniit ja sopivasti rouheat!
  Minulla paprika ja chili kypsyivät viime syksynä sisällä todella hyvin, vaikka valo väheni huomattavasti. Niinpä uskon käyvän sinullakin. Tääll olen saman verhopohdinnan alla ollut aikanaan ja ratkaisin asian niin, ettei verhoja sitten loppupelissä tullut lainkaan. Minulla on verhot vain ruokasalossa, kirjastossa ja kodinhoitohuoneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että olin tosi tyytyväinen, kun nuo valaisimet löytyivät. Kiitos Anu! <3
   Kiva kuulla, että valon määrä ei sittenkään ole niin merkittävä kypsymiselle. Ja äkkiä nuo näyttävät punaisiksi muuttuvan, kun alkuun pääsevät.

   No sama juttu oli ja on meillä verhojen kanssa. Kaksi ensimmäistä vuotta mentiin kokonaan ilman verhoja ja sitten ne hankittiin makuuhuoneeseen, olohuoneeseen ja herrainhuoneeseen. Siinäpä ne ovatkin. :) Koska ajattelen, että verhot ovat yksi sisustuselementti, ne samat saavatkin olla sitten meillä tooo-si kauan. Siksi sopivien verhojen hankkiminenkin mietityttää vähän enemmän. :)

   Poista
 12. Hyvin sopii valaisimet tason päälle, kuin paikoilleen tehdyt. Ja niissä on jotain samaa kuin saarekkeen vetimissä.

  Minä en onnistu koskaan paprikoiden kanssa, tänä vuonna en viitsinyt edes yrittää. Joten minun silmissä jo yhden onnistuneen paprikan kasvatus aiheuttaa kunnioitusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kiitos Katja! <3 Vetimet olivat tosiaan lähtökohtana lampun tyylille sekä muotonsa että värinsäkin puolesta. No, väri ei nyt justiinsa ollut sitä, mitä olisin toivonut mutta menettelee. :)

   Älä puhu mitään, itselläsi kukoistavat kaikki puutarhan antimet ihan uskomattomasti. Olen silti ihan tyytyväinen muutamaankin pikku paprikaan. :)

   Poista
 13. No jestas, miten hienot lamput! Tiedätkös mitä, minulla on etsinnässä hyvin samantyyppinen lamppu :). Toivoisin löytäväni meidän keittiövajan etuosaan tuollaisen kunnon kokoisen ison lampun, joka saa näyttää vähän tehdasmaiselta työskentelyvalolta. Mutta tämä on myös minulla toistaiseksi haaveilun asteella, koska juurikaan en ole asian eteen tehnyt töitä. Kunnostautumista odotellessa ja teidän lamppuja ihaillessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kiva kuulla. Kiitos Pilvi! <3 Voin kuvitella, että haeskelet saman tapaista, sillä tyyliltään vajaan sopii joku tuollainen rouhevampi malli.

   Olen viime vuosina ajatellut, että yhtään turhaa hankintaa en enää tee, kuten joskus nuorempana. Nyt katsellaan ja kuulostellaan rauhassa, kyllä ne tavarat sitten vastaan jossain vaiheessa tulevat. Siihen asti ilmankin pärjää mainiosti. Onnea sinullekin lampun etsintään. :)

   Poista
 14. Pilvi vei sanat suustani: Jestas, miten hienot lamput! Pitkä odotus palkittiin kyllä. En osaisi kuvitella kuvaan yhtään parempaa vaihtoehtoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taru, mukava kuulla! <3 Olen itsekin todella tyytyväinen niihin ja siihen, ettei sorruttu ostamaan heti ensimmäistä vaihtoehtoa. :)

   Poista
 15. Miten ne voivatkin sopia noin hyvin keittiöönne! Ihan niin kuin ne olisivat olleet paikallaan aina. Hyvää kannatti todella odottaa:) Teillä on aivan ihana keittiö <3 Ja paprikaviljelmä ikkunalaudalla niin mainio ja rehevä. Olet kyllä totisesti onnistunut kasvatuspuuhassa! Salusiinien kannalla olisin minäkin. Ne ovat sopivan kevyet eivätkä peitä ikkunan koristeellisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mukava kuulla, että tykkäät, Kaaru! Kiitos paljon! <3

   Paprikoita kypsyy koko ajan lisää, ja onhan niitä mukava poimia omalta ikkunalta. Hyvin ovat pelkällä vedellä kasvaneet.

   Taidan tosiaan unohtaa kappasuunnitelmat. Niin moni muukin on kanssasi samaa mieltä. Kiva oli kuulla mielipiteesi verhoista. :)

   Poista
 16. Sinulla on tosi kiva blogi ja upeita kuvia. Jostain toisesta blogista päädyin sinun blogiisi visiitille ja tulen toistekin! Teidän koti on todella kaunis ja keskellä upeaa luontoa. Hyvää lauantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Titta! Ja kiva, että löysit tänne. <3 Tervetuloa toistekin!

   Mukavaa viikonvaihdetta sinulle!

   Poista
 17. Voi mitä lamppuihanuuksia<3
  Itse en laittaisi salusiineille verhotankoa, vaan ripustaisin ne vanhantyylisesti erikseen suoraan ikkunanpuitteisiin omilla pienillä verhovaijereilla tai ihan vaan kanttinauhalla. Näin ikkunat saa avattua erikseen ja kokonaisuudesta tulee sirompi. Meillä ikkunat ovat samanlailla vähän kuin syvennyksessä, ja olen joutunut käymään tätä samaa pohdintaa verhojen suhteen. Keittiön toiseen ikkunaan laitoin salusiinit näkösuojaksi - toiseen en ollenkaan. Niistä kuvia blogissani, jos haluat piipahtaa katsomaan. Keittiön ikkunamme eivät kylläkään ole tuollaiset kaunottaret, vaan tavalliset kuusiruutuiset. Olkkarin erikoiset yläikkunat saavat meillä olla ilman verhoja, sillä niitä en halua peittää edes ohuella verholla.
  Kauniiden ikkunoiden kohdalla verhojen laitto on tosiaan aikamoinen haaste :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että tykkäät lampuista, SisustEllen! <3 Lamppuhankinta kyllä onnistui meidänkin mielestämme ihan nappiin.

   Verhot ovat tosiaan aiheuttaneet päänvaivaa ja pohdintoja, joten ilman niitä on sitten menty tähän saakka. Vaijerikiinnitys kuulostaa hyvältä ratkaisulta, sillä tanko on aika 'kookas' vaihtoehto. Kangasliikkeen myyjä ehdotti ohutta tankoa yläikkunaosan ja alaikkunoiden väliin. Silloin ajattelin, että verhoista tulee liian korkeat. Meillähän ei sitä näkösuojaa kaivata, kun täällä erämaassa asustamme. :) Ilman muuta käyn kurkistamassa blogissasi sinun ratkaisuasi, kiitos vinkistä! Eihän niitä verhoja välttämättä tarvitsisi laittaa, mutta vaihtelu virkistää. :)

   Poista
 18. Minäkin noista valaisimista, kerrassaan viehättävät. Joskus mieleinen sisustustavara tulee eteen kuin sattumalta, ihan kuin se olisi tarkoitettu juuri omaan kotiin. Näin taisi nyt olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, nainen.kuvastimessa! <3 Juuri niin meille kävi, eli lampunvarjostimet nyt vain 'kävelivät' sattumalta vastaan. Monesti sellaiset löydöt ovat tosiaan parhaita ostoksia.

   Poista
 19. Upeat valaisimet! Mullakin tulee suippopaprikasatoa. Pistin kaupan paprikoitten siemenet itämään ja hyvin ovat kasvaneet. Aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Satu! Kiva, kun kävit vierailulla. <3

   Paprikan kasvatus näyttää tosiaan onnistuvan ihan mukavasti noinkin yksinkertaisista lähtökohdista. :) Pari vuotta sitten sain valmiiksi kasvatetun chilin lahjaksi, ja sen sain melko pian hengiltä. :) Kivaa sunnuntai-iltaa sinulle!

   Poista
 20. Todella todella upeat lamput, sopivat keittiöönne aivan mahtavasti! Kyllä niiden loisteessa kelpaa viettää pimeitä syys- ja talvi-iltoja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, Milla! Kiitos! <3 Vaikka tykkäänkin melkein enemmän hämäryydestä ja kynttilän valoista kuin kattovalaistuksesta, näitä lamppuja tulee varmasti käytettyä ihan mielellään. :)

   Poista
 21. Monessa asiassa odotus palkitaan, olen huomannut :)

  Ihastelin monta postausta taaksepäin, ja voi himpulat, että on Airisranta kaunis paikka! Onnea että saatte asua noin ihanassa miljöössä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä ihan samaa mieltä, että aina ei ihan heti kannata rynnätä ostamaan ensimmäistä vastaan tulevaa juttua ellei se ole ihan omannäköinen.

   Voi että, kiitos Teija! <3 Kyllä Airisrannan suhteen onni on meitä potkaissut. :)

   Poista
 22. Kerrassaan viehättävät valaisimet!
  Ja suloisia pikkupäärynöitä!
  Pidä ikkunat ilman verhoja vaan, niin kauniit ilmankin!

  Leppoisia syystuulia täältä Mantelilaaksosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, Susanna! <3 Kiva, kun tulit piipahtamaan blogssani. :)

   Täytyy tosiaan makustella tuota verhoasiaa edelleen; ovathan ne menneet jo neljä vuotta ilmankin, miksei vielä muutama vuosi lisää. :) Kauniita syyspäiviä myös Mantelilaaksoon!

   Poista
 23. Oijjoi, miten ihana saaristolaistalo teillä, oli ihan pakko liittyä lukijaksi niin pääsen seuraamaan talon elämää :)
  Asutaan myös saaristossa joka on vienyt sydämen :)
  Tosi kaunis keittiö ja lamput sopii täydellisesti sinne !
  Ihanaa syksyn jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos paljon Tiina kauniista kommentistasi ja lämpimästi tervetuloa seuraamaan blogiani! <3

   Mukava kuulla, että sinäkin nautit elämästä saariston rauhassa. Lämpimiä syyspäiviä sinulle! :)

   Poista
 24. Keittiösi ikkunasta tulviva valo on kaunis ja luonto tulee lähelle siellä olijaa, korvaten näin mielestäni kauneimmatkin verhot.
  Hankintojen kanssa käy usein niin, että odotus ja maltillisuus palkitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri on, ja siksi en ole oikein verhoja aikaisemmin ajatellutkaan. Luonnonvalo on minulle todella tärkeä elementti sisustamisessa, verhot ovat ehkä enemmän totuttu tapa. Kiva kuulla näitä mielipiteitä. Kiitos Kruunu Vuokko! <3

   Poista
 25. Varmasti kaikissa ylläolevissa kommenteissa on jo sanottukin tämä, mutta sanon vielä kerran: kyllä kannatti odottaa! Lamput ovat tosi upeat ja sopivat keittiöönne. Lueskelin tuossa noita uudempiakin postauksia ja fiilistelin kuvia. Niin kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Saara! Lamput ovat kyllä mieleeni ja olen tosi iloinen, että tuollaiset sattuivat löytymään. Joskus on tuuria. :) Mukava, kun piipahdit vierailulla. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!