Follow my blog with Bloglovin

Tausta

lauantai 17. lokakuuta 2015

Syysviikon varrelta

Syysviikot ovat hujahtaneet Airisrannassa vauhdilla; jopa niin, ettei tällainen hitaan elämän puolestapuhuja meinaa pysyä vauhdissa mukana. Aurinkoisen kuulakas lokakuu on näyttänyt parhaat puolensa, ja maisema on vähitellen muuttunut kauniin oranssinkeltaiseksi. Tosin tänä aamuna heräsin laivan sumutorven huutoon ja kun kävelin verannalle, ikkunan takana oli vastassa valkoinen sumuseinä, joka alkoi heti vesirajasta. Se oli niin tiheä, ettei vastapäisistä saarista näkynyt pilkahdustakaan. Vaikka sumutorven ääni ennakoikin harmaata aamua, siinä on jotakin äärettömän kiehtovaa.


Kuisti on täyttynyt ulkoa tuoduista pelargonioista ja muutamista muista kesäkukista, joita en hennonut heittää pois. Kaikki eivät todellakaan mahtuneet sisälle, joten pakkasen ruuaksi jäi valtava määrä kauniissa kukassa olleita pelakuita. Eniten harmittaa, etten ehtinyt pelastaa isoa hortensiaa, joka oli tarkoitus kaivaa maahan talveksi. Sain vihjeen Sussilta Förmaaki ja puutarha -blogista, sillä hän oli onnistunut talvettamaan hortensiat kaivamalla ne puutarhassa syvään kuoppaan. No, onneksi ehdin kesällä kasvattaa hyvät poikasenalut emokukasta, joten ehkäpä ne kukoistavat puolestaan ensi kesänä.


Illat ovat pimenneet nopeasti eikä ensimmäistäkään valonpilkahdusta näy missään lukuunottamatta ohi kulkevia laivoja. Mutta sisällä poltetaan senkin edestä kynttilöitä. Niistä tulee samalla suloista lämpöä huoneisiin. Kakluuneja lämmitettiin kylmimmillä ilmoilla, mutta muuten patterit ovat pysyneet vielä tiukasti kiinni.


Portaikossa meillä on vaarini kotitalon vintiltä muutama vuosi sitten löytyneet vanhat lampetit. Ne hakivat paikkaansa talossa pari vuotta ennen kuin viime syksynä keksimme laittaa ne portaikkoon. Siinä ne antavat pehmeää valoa, joka riittää hyvin portaissa kulkemiseen. Ainoa pulma on ollut löytää lampettikynttilöitä kaupasta. Niitä ei nimittäin ainakaan viime joulun alla näkynyt missään. Siksi olemme polttaneet niissä tavallisia kruunukynttilöitä, jotka on ensin katkaistu sopivan kokoisiksi lampetteihin.


Iltahämärissä kulkevat risteilijät loistavat kuin jalokivet kirkkaissa valoissaan. Kun ensimmäisen kerran näin valaistun laivan lipuvan pimeässä Airisrannan ohi, kylmät väreet nousivat selkäpiitäni pitkin. Olin nimittäin muutamia vuosia aiemmin osallistunut kansalaisopiston kirjoittajakurssille, jossa meille annettiin tehtäväksi kirjoittaa pieni tarina mustalla paperilla olleista valkoisista kuvioista tai läikistä. Eli sellainen psykologinen juttu. Näin paperissa heti sieluni silmin pimeässä matkaavan kirkkaasti valaistun laivan, jossa ihmishahmot tanssivat ja ilakoivat, ja musiikki aaltoili ympäröivän veden pinnalla. Rannalla seisoi puolestaan yksinäinen kulkija, joka haikeana seurasi laivan etääntymistä ja toisten ilonpitoa ja onnea.

En enää muista, mitä tarkalleen kirjoitin, mutta laivan näen samanlaisena silmissäni edelleenkin, ja se on pelottavan samannäköinen kuin Airisrannan ohitse nykyisin pimeässä seilaavat laivat. Voitte kuvitella, miltä tuntui ensimmäisen kerran huomata, että tämän kaiken olen nähnyt paperilla jo muutamia vuosia aikaisemmin. Kirjoittajakurssi ehti kokoontua varmaan kaksi tai kolme kertaa ennen kuin se lopetettiin osanottajapulan vuoksi. Minulle siitä jäi kuitenkin merkityksellinen muisto.Persiljat ehdin kerätä ennen pakkasia, ja aikamoinen nippu niistä oli vielä jäljellä. Kuvaan pääsi myös uusi tuttavuus, myskikurpitsa, johon törmäsin kaupan hedelmäosastolla muutama päivä sitten. Sillä aiomme herkutella pikapuoliin. Kokeilen valmistaa sen samalla tavoin kuin uunijuurekset eli uunissa paahdettuina kuutioina, jotka on pyöräytetty öljyssä ja maustettu suolalla ja pippurilla. Nauris on muuten yksi suosikkini samalla tavalla valmistettuna, tosi hyvää. Tällaisia ajatuksia Airisrannasta tällä kertaa. Mukavaa viikonvaihdetta teille kaikille!

-Airisrannan Päivi-


44 kommenttia:

 1. Syksy on nyt todella hellinyt meitä ja tuntuu, kuin saisimme hieman korvausta viileästä alkukesästä ja sen runsaista sateista. Olipa hyvin enteellinen tuo näkemäsi laiva mustalla paperilla. Viestitti tulevasta? Siltä tosiaan vaikuttaa.
  Nyt onkin ihanaa, kun saa taas poltella kynttilöitä ja nauttia niiden lempeästä valosta niin sisällä, kuin ulkonakin. Ihanaa tunnelmaa on tulvillaan myös siellä Airisrannassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, en muista näin kaunista lokakuuta pitkiin aikoihin. Tuosta laivajutusta perhe sai kuulla varmasti kyllästymiseen asti ensimmäisinä vuosina Airisrannassa. :) Muisto tulvahti taas mieleeni, kun satuin saamaan iltakuvan laivasta. Kiitos Kruunu Vuokko ja kaunista lokakuun viikonloppua sinne!

   Poista
 2. Hyvä tuo hortensiavinkki. Täytyy kokeilla ensi vuonna. Ja ihana tuo muisto laivaan liittyen. On välillä tulee hetkiä, jotka tuntee eläneensä tavalla tai toisella aiemmin, ehkä unessa tai tunteena. Se on hienoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion vielä kokeilla kaivaa hortensian maahan, jos se hyvällä tuurilla pysyisi hengissä. Ensi vuonna täytyy olla hereillä ennen kuin pakkaset yllättävät. :) Tuollaiset tuntemukset tosiaan välillä yllättävät ja niissä on jotain kiehtovaa. :)

   Poista
 3. Kauniit kuvat ja tunnelma. Mullakin selvisi hortensia talven maassa ja jopa kukki nyt loppusyksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Tänään menen vielä pihalle kaivelemaan, ja yritän kaivaa tuon onnettoman hortensian kuitenkin maahan. Jospa siinä olisi vielä eloa sen verran, että saisin turvaan. :) Kiva kuulla, että sinulla talvetus on onnistunut.

   Poista
 4. Mukava lukea teidän syyskuulumisia :) Ihanasti on vaahtera saanut väriä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, Viherrilli! Vaahterat ovat nyt kauneimmillaan ja tuntuu, että väri on aina erilainen eri aikoina päivästä.

   Poista
 5. Sieläkin on aloitettu tunnelmointi :)! Hyvä idea tuo kynttilöiden katkaisu, itse en ole uskaltanut seinälampeteissa polttaa kynttilöitä laisinkaan. Näin myös kaupassa myskikurpitsan, ihan uusi tuttavuus minullekkin. Täytyy kyllä seuraavalla kauppareissulla ostaa, nyt nimittäin alkasi mieli tekemään uunikasviksia :)
  Ihanaa alkavaa viikkoa! Kuvissasi oli jälleen kerran ihana tunnelma ja se välittyi myös tänne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä se myskikurpitsa muhii parhaillaan uunissa, kohta maistellaan. :) Seinälampetit olivat minustakin aluksi vähän arveluttavat, mutta kunhan niitä ei jätä vartioimatta, ovat ihanan tunnelmalliset tuossa portaikossa. Ne ovat onneksi ihan keittiön vieressä. Kiitos Mia, ja mukavaa viikkoa sinullekin! <3

   Poista
 6. On kyllä ollut kovin kiva syksy, vaikka meillä heti alkuun oli niin monta pakkasyötä putkeen että kasvimaan antimet paleltuivat. Onneksi suurinosa oli kerättynä. :) Kauniita kuvia taas Airisrannasta. Ihanaa sunnuntain jatkoa teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan todella kauniita tunnelmia! Kynttilät ovat niin todella upeita pimenevissä syysilloissa, lämmittävät fyysisesti ja henkisesti. Ihanaa sunnuntaita <3

   Poista
  2. Kiitos Helinä! Täälläkin pakkaset todella yllättivät, sillä tavallisesti niitä saa odotella tosi pitkälle talveen. Persiljat olivat yhtenä aamuna niin nyypähtäneen näköiset, että ajattelin niiden olevan mennyttä, vaan eipä sittenkään. :) Hyvä, että sinä sait suurimman osan kasvimaalta turvaan ennen pakkasia. Kaunista sunnuntaipäivää sinnekin!

   Poista
  3. Kiitos paljon Milla! <3 Nyt on kynttilöiden aika, keväällä niitä ei tule enää poltettua, kun illat alkavat vaaleta. :) Aurinkoista sunnuntaita sinulle!

   Poista
 7. Ihana tunnelma kuvissa, syksyn tummuvissa illoissa on taikaa!
  Ohi lipuva ruotsinlaiva näyttää upealta kirkkaassa valaistuksessaan.
  Jännä tuo "näky", jonka koit kirjoituskurssilla. Airisranta odotteli teitä
  jo tuolloin vaikka ette sitä itse tietäneetkään :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on ihanaa aikaa, vaikka päivät lyhenevät. Perhe tosiaan on saanut kuulla tuosta "näystä" niin paljon, että ovat varmaan jo ihan kypsiä siihen. Kyllä Airisranta taisi todella odotella meitä jo silloin, vaikka kaikki tapahtuikin vuosia ennen kuin paikan löysimme. :) Kiitos Teija ja kaunista sunnuntaipäivää sinulle!

   Poista
 8. Upeita ja tunnelmallisia kuvia, jälleen kerran! Ja noin jälkeenpäin varmasti mielenkiintoinen ja hämmentävä tuo ohitse seilaaviin laivoihin liittyvä etiäinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Muusa! <3 Aika erikoinen juttu se oli minustakin, kun mitään tietoa tällaisesta asuinpaikasta tai elämänvaiheesta ei silloin ollut. Hauskoja asiota vain tapahtuu. :)

   Poista
 9. Kauniita tunnelmakuvia olet jälleen ottanut. Upeassa kukassa sinulla on vielä nuo pelargoniat!
  Aurinkoiset ja kuulaat syyspäivät ovat olleet mukavia. Vähän hirvittää taas tuo kellon siirtäminen, kun illasta on jo heti niin pimeää. Myskikurpitsasta tulee muuten myös erinomaista keittoa.
  Kirpakkaita syyspäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Anu! <3 Tosiaan harmitti heittää suurin osa pelargonioista pois, kun kukinta oli vielä täydessä loistossaan. Hortensian kaivoin kuitenkin maahan vielä tänään ja pidän peukkuja, että siinä olisi vielä sen verran elämää, että jatkaa kasvuaan ensi keväänä. Ihan totta, kohtahan kellotkin taas siirretään talviaikaan. Pian siihen onneksi taas mukautuu.

   Myskikurpitsa muhi tänään uunissa ja hyvältä paahdetut kuutiot maistuivat. Taidan ostaakin heti toisen ja kokeilla siitä keittoa. Sekin on varmasti hyvää. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 10. Upeita tunnelmia! Syksyssä kohtaavat toisensa niin monet tunteet ja ajatukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! <3 Näin juuri on. Vaikka syksy on monen asian loppu, se on myös melko usein uusien tuulien aikaa vaikkapa harrastuksissa.

   Poista
 11. Voi miten hieno muisto. Merkki suorastaan <3

  Ja tunnelmat, tietysti. Kyllähän hämärässäkin on sitä jotain. Kaikella omaansa jotain :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Taru!<3 Tuo hassu muisto pöllähti mieleeni, kun sain laivan kuvatuksi yhtenä iltana. Aikanaan perhe sai kuulla juttuni varmasti joka kerta, kun laiva lipui pimeällä ja tyynellä säällä ohitsemme. Aina se ei muuten näytä läheskään samanlaiselta. :)

   Tykkään kyllä hämärästä. Valitsen mieluummin hämärän kuin kirkkaat ja kovat kattolamput; hämärän hyssyssä tunnelma on jotenkin turvallinen.

   Poista
 12. Voi että kun niin sydän aina sykähtää, kun katson hyvin otettuja kuviasi teidän kauniista yksityiskohdista. Noiden hetkien tunnelma välittyy niin täydellisesti… ja osittain siksikin, että ihan kuin olisi omia ajatuksiaan lukenut, heh. Minä myös olen juuri pelastanut pelakuita ja sytytellyt lampettikynttilöitä, joten samoissa puuhissa on oltu :). Ja mietin juuri tänä viikonloppuna, että vaikka päivät ovat olleet aurinkoa täynnä, tulee pimeä nyt aivan käsittämättömän aikaisin ja nopeaan…aamut puolestaan ovat ihanaa, hämyistä usvaa täynnä...

  Nuo lampetit, jollaiset meiltäkin löytyy hyvin samanlaiset (muistatkin ehkä, koska taisit taannoin kertoa, että sinullakin on nämä), ovat voineet olla jonkinlainen perinteinen koulutyö tai ainakin niitä on yleisesti nikkaroitu kotona. Ainakin meidän lampetit ovat hyvin yksinkertaiset, joten voin kuvitella, kuinka jonkun tietyn kaavan mukaan on leikattu peltiä paloihin ja taivuteltu kauniiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, miten ihana kuulla, että tykkäät kuvistani! <3 Tänä syksynä pakkaset yllättivät kyllä täydellisesti; eihän sellaiseen ole täällä merenrannalla totuttu. :)) Koskaan aikaisemmin ei ole tarvinnut kerätä paleltuneita pelakuita pihalta, vaan nyt sekin koettiin.

   Tuo saattaa muuten pitää paikkansa, että lampetit on tehty koulussa. Hyvin yksinkertaisethan nämäkin ovat malliltaan. Minun silmissäni niiden arvo kyllä nousisi huimasti, jos asia olisi niin. Harmi, ettei kukaan osaa sitä enää kertoa. :)

   Poista
 13. Niin kauniit kuvat olet ottanut. Sinulla on silmää asetelmille. Ihana tunnelma kuvissa ja sanoissa. Pidin niistä kovasti.

  Kauniita syyspäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos nainen.kuvastimessa, ihana kuulla! <3 Tuntuu hyvälle, jos voi välittää kokemansa tunnelmat myös muille! :)

   Poista
 14. Tunnelmalliset kuvat.
  Kaunista syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marliska! Kauniita syyspäiviä myös sinulle!

   Poista
 15. Kerroit siis itsesi ennalta Airisrantaan laivojen valotuikkeeseen :) Kuulostaa hyvältä. Minä annoin ennustaa itselleni Mäntylän, vaikka pilkkuakaan en ennustuksista usko- kaikki toteutui ! Elämä on ihme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siinä taisi käydä! Kivasti ilmaisit asian. :) Hyvän ennustuksen sait sinäkin. Ihmeitä on maailma pullollaan, vaikka aina niitä ei edes huomaa tai tajua. :)

   Poista
 16. Oi kuinka tunnelmallisia ja taidokkaita syksykuvauksia teidän ihanasta kodista ja jännistäkin asioista ympäriltä, Päivi! <3 Ja kiitos paljon myskikurpitsaohjeesta, sitä täytyy kokeilla :). Iloisia lokakuun päiviä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Hammi!<3 Eilen maistelimme uunikurpitsaa ja ihan makoisaa oli! :) Mukavia syyspäiviä sinulle!

   Poista
 17. Niin kaunista, että sanattomaksi vetää. Lasikuisti on sitten hieno!
  Aika värisyttävä kokemus varmaankin nähdä laiva, jonka on joskus jo paljon aiemmin kuvaillut paperille. Pystynen kuvittelemaan, että vilunväreet vähintään on selkäpiissä käyneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saara! :) Lasikuisti on jo aika viileä tällä hetkellä, kun lämmitys ei ole vielä päällä. Kukat tykkää pehmeästä laskusta sisäelämään. Laivanäky oli tosiaan aika sykähdyttävä juttu. :)

   Poista
 18. Miten ihanaa onkaan täällä Jovelan peltosumujen keskellä katsella upeita kuvia sieltä. Ihan kuulen sumutorven äänen korvissa! Se on muuten kaunis ääni, tuo sumutorvi. Jotenkin rauhoittava ja turvallinen, vaikka sumu onkin vaaraksi siellä keskellä liikkuville.

  Nuo lampetit ovat kauniita ja sopivat tuonne portaikkoon kuin olisivat sinne tarkoitettukin. Lampettikynttilöitä muuten myy mm. Kärkkäinen https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/polar-4-kpl-10-cm-lampettikynttil%C3%A4 Ihan sattumalta meinaan sunnuntaina etsin näitä itsekin, en meille, mutta lampettikynttilöitä kaipaavalle. Hauska sattuma siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sumuiset pellot kuuluvat myös minun syksyiseen mielenmaisemaani ja niitä löytyy meilläkin talon toiselta puolelta. Niihin liittyy jotenkin myös hiljaisuus ja pysähtyneisyys.

   Kiitos paljon vinkistä, Johanna! Täytyy mennä Kärkkäisen sivuille heti katsomaan. Lampettikynttilät jäivät tosiaan viime vuonna kokonaan uupumaan meiltä, kun näytti, ettei niitä ole missään myynnissä. Rauhallisia syyspäiviä sinne Jovelaan! :)

   Poista
 19. Jälleen niin ihana postaus. Nuo lampetit ovat todella kauniit. Olen kovasti miettinyt meidän porrasaulaan jotain seinille. Täytyypä harkita lampetteja. Niin tunnelmallisen valon tuovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Jenna! Lampetit ovat kiva vaihtoehto seinäkoristeeksi. Vähän enemmän vain pelottaa polttaa niitä kuin tavallisia kynttilöitä, mutta sekin taitaa olla tottumiskysymys. :)

   Poista
 20. Oi, mikä etiäinen laivasta! Hyvä sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se kyllä aika jännä juttu, mitä on monta kertaa jälkeenpäin ihmetellyt. :)

   Poista
 21. Hei Päivi! Löysin sinut Villa Idurin kommenttikentästä. Olit niin kauniisti kommentoinut Pilville, että lähdin katsomaan bloggaajaa noitten sanojen takana. Ja löysin kauniin blogisi ja kauniit kuvasi.
  Jännittävä tuo tarina laivasta... jonka jo kirjoittajakurssin paperilla näit. Ja ihana myös tuo kuva laivasta iltavalaistuksessaan. Tuo iso alus on merellä monta kertaa kohdattu, harrastamme purjehtimista.
  Hypähdin mukaan lukijaksi, täällä viihtyy. Terveisiä Tuulalta Turusta ja välillä Rymättylästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tuula ja kiitos kauniista sanoistasi! Kiva, kun löysit blogini, olet lämpimästi tervetullut lukijaksi. Nämä maisemat taitavatkin olla sinulle tuttuakin tutumpia. :) Täällä Rymättylässähän mekin uudisasukkaina asustamme kauniin Airiston äärellä. Mukavaa viikonvaihdetta sinulle!

   Poista

Kiitos kommentistasi!