Follow my blog with Bloglovin

Tausta

torstai 27. marraskuuta 2014

Saaristolaislimppua ja muita nautintoja


Saaristo näytti jälleen eilen aamulla alkutalven parhaat puolensa. Aurinko sinnitteli näkyvillä parin tunnin ajan ja kultasi maiseman todella upeaksi. Myös luonto heräsi hetkeksi horroksestaan, kun telkkä ja palokärki innostuivat hyörimään rannan tuntumassa. Joutsenella näyttää olevan vielä koko perhe koossa, ja niinpä sekin toi komean katraansa rantaan ruokailemaan.


Aamun ensimmäiset auringonsäteet pilkistävät Airisrannan pihalle vastapäisen saaren takaa. 




Olen onnekas, kun saan asua kauniiden maisemien ympäröimänä. Vaikka meri sinänsä on upea, rakastan myös laajoja peltomaisemia ja usvaisia metsänrantoja. Tämä rauhallinen maisema avautuu etupihan puolelta. Joskus pellolla näkyy jopa hirviä ruokailemassa, mutta lähes päivittäisiä pihapiirin vierailijoita ovat kuitenkin peurat ja kauriit. Ne käyvät tutkimassa, löytyisikö pihalta jotakin syötävää.


Kun kerran saaristossa asutaan, olen ajatellut, että on suorastaan velvollisuus opetella tekemään kunnon saaristolaislimppua. Sain jo muutama vuosi sitten Inkoon limpun reseptin sisareltani, mutta vasta Airisrannassa kokeilin sen tekemistä ensimmäisen kerran. Siitä lähtien meillä on tehty sitä säännöllisesti. Siitä on tullut myös yksi joulunajan leipomus.


Inkoon limppu, Nauvon limppu, saaristolaisleipä, saaristolaiselämää,

Nykyisin käyttämäni resepti on sovellus Inkoon limpusta ja Nauvon limpusta, ja hyviä leipiä sillä on tullut. 


SAARISTOLAISLIMPPU

1 l rasvatonta piimää
1 pss kuivahiivaa (tai 75 g tuoretta)
1 rkl suolaa
 3 dl siirappia
3 dl Tuoppi-maltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
10 dl vehnäjauhoja

Lämmitä piimä n. 42 asteiseksi. Lisää suola, siirappi, maltaat, leseet ja ruisjauhot sekä kuivahiiva jauhojen päälle. Sekoita löysäksi puuroksi. Lisää vehnäjauhot ja sekoita puuhaarukalla taikina paksuksi 'tönköksi'. Älä vaivaa käsin.

Nostele taikina leivinpaperilla vuorattuihin vuokiin (3 kpl). Alumiinivuoat käyvät hyvin. Kohota vuoissa n. 1,5 tuntia leivinliinan alla.

Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat paistuneet 1,5 tuntia, valele ne siirappivedellä (1/3) ja laita vielä puoleksi tunniksi uuniin.

Leipä on parhaimmillaan vasta parin päivän kuluttua.





Navetan pääty näyttää melkein kesäiseltä marraskuun aamuauringossa.




Auringonnousuun on vielä hetki aikaa. Samalla usva hiipii kaukana näkyvien saarten taakse.


-Airisrannan Päivi-

2 kommenttia:

  1. Kiitos ihanista kuvista, on todella ihanat maisemat. Leipä mieltymyksetkin menee yksiin, mun leipäni nimi on kartanon saaristolaisleipä, jossa piimän tilalla on appelsiinimehu, muuten on samanlainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mukava kuulla, että kuvat ilahduttavat :) Saaristolaislimppu on tosiaan herkkua ja itsekin olen nähnyt reseptin, jossa on appelsiinimehua. Pitääpä joskus kokeilla sitäkin. Alunperin minunkin ohjeessa oli kirnupiimä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!