Follow my blog with Bloglovin

Tausta

tiistai 1. syyskuuta 2015

Loppukesän tunnelmia

Näin alkusyksystä luonto on hiljentynyt täysin, ja kun viikonloppuna istuskelimme ulkona aamukahvilla, täytyi puhella melkein kuiskaten, ettei ainutlaatuisen herkkä tunnelma rikkoutuisi. Aamuisin liikkuu myös sellaisia lintuja ja eläimiä, joita ei yleensä myöhemmin päivän aikana näe. 

luonto, saaristo, harmaahaikara, nature, archipelago, linnut, birds

Harmaahaikara on taas viime aikoina alkanut vierailla ahkerasti rannassamme. Parhaiten sen voi nähdä askeltamassa vesirajassa joko aikaisin aamulla tai illan hämärtyessä. Mutta arka se on. Jos sisällä ikkunan ääressä liikahtaa vähänkin varomattomasti, lintu lehahtaa heti omille teilleen. Yllä oleva kuva on napattu keittiön ikkunasta.


saaristo, saaristolaiselämää, archipelago,

Välillä aamut ovat olleet viileitä, ja silloin kevyt usva on noussut vedenpinnan yläpuolelle. Kaunis näkymä, jota juoksujalkaa kiiruhdan kuvaamaan, sillä sekin haihtuu haikaran tavoin jo hetken kuluttua näkymättömiin.



Pitkäksi venähtäneet tillinvarret kylpevät aamuauringossa. Tätä näkymää olen nyt loppukesän aikana ihaillut istuessani aamupalalla terassilla. Valon leikkiä, joka paljastaa kimmeltäviä hämähäkinseittejä ja kastepisaroita, joita ei muuten huomaisi.



Leivän päälle on tullut tavaksi lastata yrttiruukusta basilikaa, ruohosipulia ja persiljaa. Maistuu niin hyvältä päiväkahvin seurana lämpimällä kalliolla. Kivipenkille menen usein iltapäivisin istumaan kahvimukini kanssa, varsinkin jos olen yksin kotona. Keskikesällä kalliolla on kuitenkin aivan liian kuuma istuskella, joten nyt taas syksyn tullen sinne on mukava kipaista.



Kunnollista omenasatoa ei Airisrannassa tänäkään vuonna saada, mutta Aune-päärynäpuussa on sitäkin enemmän pikkuisia hedelmiä. Päärynöiden määrä on vähintään kymmenkertaistunut viimevuotisesta. Automatkalla kuulin sattumalta radion luonto-ohjelmasta, että päärynäpuuta ei kannata mennä leikkaamaan ja hyvä olisi hankkia yksinäiselle puulle pari kaveriakin. Pölyttyy kuulemma paremmin. Toivottavasti ehdimme vielä puutarhojen alennusmyynteihin tekemään päärynäpuulöytöjä. Mielelläni otan vastaan vinkkejä myös muista päärynäpuulajikkeista, jotka ovat menestyneet hyvin pihoilla tai puutarhoissa.


Maine coon, kissat, saaristo

Pihakaveri Nalaa alkoi välillä laiskottaa puiden tutkiminen ja marjapensaan juureen oli mukava kellahtaa auringonpaahteelta suojaan.



Maljaköynös innostui kukkimaan runsaammin vasta elokuussa. Sekin on talvehtinut kuistissa. Sain toissa syksynä äidiltäni kaksi maljaköynösamppelia, mutta toisen onnistuin nyt kevättalvella tappamaan. Kastelin varmaan liikaa. Vähän aikaa sitten luin jostakin, että maljaköynös ei ihan helppohoitoisimpia kukkia olekaan, joten siinä mielessä olen tyytyväinen, että edes toinen on pysynyt hengissä tähän saakka. Amppeli roikkuu sisäänkäynnin vieressä melko varjoisessa paikassa talon pohjoispuolella, joten sekin saattaa olla syynä hitaanlaiseen kukintaan.


moonlight, kuutamo, saaristo, saaristolaiselämää, merimaisema,

Viikonloppuna Airisrannassa ei osattu päättää, vietetäänkö venetsialaisia vai muinaistulien yötä, joten vietettiin molempia. Juhlinnan pääosassa oli ihmeellisen kaunis kuutamo, jota herkullisen illallisen jälkeen katseltiin nauttien lasillisesta kuohuvaa.


Ihania syyskuun aamuja ja iltoja!

-Airisrannan Päivi-

40 kommenttia:

  1. Tuo teidän paikka on kyllä aika paratiisi!
    Meillä (Saksassa) maljaköynnös kukkii jatkuvasti huhtikuusta marraskuun loppuun ja on ulkona kyllä helppohoitoinen. Kerran annoin sen naapurille ja hän kokeili pitää sen hengissä talven yli ja kyllä se selvisi, mutta ei kovasti kukkinut seuraavana vuonna. Nykyään ostan joka huhtikuu uuden täydessä kukassa, aika ison saa jo 15 eurolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Allu, nautimme kyllä täällä olostamme ja elostamme suunnattomasti!

      Teillä siellä etelämmässä on varmaan ihanat kasvuolosuhteet monille kesäkukille, jotka täällä ränsistyvät jo aikaisin. Olen myös huomannut, että nyt kun lämmintä ja ehkä kosteuttakin on tullut lisää maljaköynös on viihtynyt paljon paremmin. Suihkuttelustakin se taitaa tykätä. :)

      Poista
  2. Hymyilytti tuo sinun aamukahvikuppisi, liekö Isopahkalaa ;) Meillä on mökillä samanlaisia.
    Upeita ovat kuvasikin, itse otan enimmäkseen vain muistikuvia, kamera tahtoo jäädä aina jonnekin tai sitten on patterit lopussa.
    Nautitaan näistä kesän viimeisistä lämpimistä, tänne on luvattu vielä täksi päiväksi aurinkoa. Sen kunniaksi pyöräilin töihin sandaaleissa, vaikka mittarissa olikin vaivaiset + 8 C.
    Terveisin Keekeläinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se taitaa Iso-Pahkalan kuppeja olla, ja vain tämä kuppi lautasineen on jäljellä. Toinen pari on aikoja sitten rikkoutunut. :)

      Kiitos kovasti kuvakehuista! <3 Minäkin otin juuri niitä muistikuvia aikaisemmin, mutta viime syksynä innostuin pojan kameralla näpsimään kaikenlaista ja siitä se blogikin sai alkunsa.

      Nimenomaan, näistä kauniista alkusyksyn päivistä kannattaa vielä nauttia ja kuljeksia viimeiseen asti sandaaleissa ja kesämekossa. :)

      Poista
  3. Upeita kuvia! Harmaahaikara on hieno bongaus, olen vain muutaman kerran nähnyt luonnossa. Komea lintu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Sussi! Harmaahaikara on alkanut parin viimeisen kesän aikana vierailla säännöllisesti rannassamme ja se on kyllä upea ilmestys. Välillä niitä oli kaksi.

      Poista
  4. Nämä ihanat usvaiset aamut ja nouseva aurinko <3 Minä olen myös työmatkalla harva se aamu ihaillut koiranputkissa kimaltavia kastepisaroita ja hämähäkinseittejä. Toivotaan kauniita aamuja syyskuullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauneus näkyy pienissä asioissa. Niitä kauniita aamuja minäkin toivon edelleen. :)

      Poista
  5. Voi että kun voi olla kauniita kuvia! Hieno bongaus tuo harmaahaikara ja mikä kuva - vielä ikkunan läpi! Jos saa kysyä, mikä kamera sulla on? Minulla on kameran hankinta jossain välissä edessä, kunhan saan rahat kasaan :)
    Kyllä teille tulee päärynää, meille tulee vain muutama. Meilläkin on vain yksi puu ja lajike on 'pepi'. Kauniita syksyisiä aamuja ja iltoja sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Mia kehuista! :) Kamera on Canon 600 D, jonka poika hankki ensin itselleen. Kaksi lisäobjektiivia eli Canon EF 70-300mm f4-5.6 ja EF 50 mm f1.8 -objektiivit siihen on hankittu myöhemmin. Itse en ymmärrä niistä mitään, joten onneksi poika hoitaa hankinnat. Tuon pidemmän putken (EF 70-300mm) sain synttärilahjaksi keväällä. Sillä olen kuvannut mm. tuon haikaran.

      Itsekin olen miettinyt Pepi-lajiketta, koska se tuntuu olevan yleinen. Aune-puun saimme lahjaksi siksi, että mieheni äiti oli nimeltään Aune. :) Ihme kyllä, nyt noita päärynöitä tulee ensi kerran noin valtavasti.

      Poista
  6. Ihania tunnelmallisia kuvia! Va voi että teillä on harmaahaikara siellä kyläilemässä - upea lintu!
    Hienosti olet saanut maljaköynnöksen kukkimaan. Se näyttää niin hyvinvoivalta, että saat sen varmaan talvehtimaan kuistilla myös ensi talven yli jos siellä ei ole kovin lämmin. Kuten jo totesitkin, niin kukka saa kuivahtaa kastelujen välillä ja sitä on hyvä myös sumutella. Iloa loppuviikkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu! :) Haikara on tosiaan kesän aikana käväissyt rannalla aina silloin tällöin, välillä kaksin kappalein.

      Maljaköynöstä yritän taas pitää kuistilla talven yli, katsotaan, onnistuuko. Hyvä tietää, että se saa kuivahtaa välillä, siitä minulla on ollut vähän ristiriitaista tietoa. Aika herkästi lehdet alkavat kellastua, ja olen pohtinut, johtuuko se liiasta vai liian vähäisestä vedestä. Mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

      Poista
  7. Meilläkin pitkäkarvainen kissa pötköttelee samallatavoin pensaiden alla. Sieltä on hyvä tarkkailla menoa. Päärynäpuuvinkkejä ei ole, mutta minä olen leikannut omia päärynäpuitani, toinen teki jopa kolme päärynää tänä vuonna, toivottavasti ehtivät kypsyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, mieluummin karvaturrit viihtyvät varjossa ja sen kyllä ymmärtää. Nala oikein läähättää kuin koira, jos on liian kuuma. :)

      Meidän päärynäpuita ei ole vielä leikattu ja sitä juuri mietin, kun kuulin ohjelman. Liekö tuolla siis niin suurta väliä, kummalla tavalla tekee, jos päärynöitä kuitenkin tulee. Onhan sekin hankalaa, jos puusta tulee valtava, ja päärynät ovat liian korkealla poimittavaksi. Jännityksellä täälläkin odotetaan, ehtivätkö kypsyä; vielä ovat aika kovia.

      Poista
  8. Kauniit syystunnelmat. Aivan huippua saada haikarasta kuva!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Marliska! :) Täällä hiippailtiin ikkunan takana kaksikerroin koukussa ja haettiin äkkiä kamera esille. Onneksi haikara viivähti sen verran kauan rannassa, että ehdin kamerani kanssa asemiin. :)

      Poista
  9. Ihania loppukesän tunnelmia kuvissasi! Harmaahaikarat viihtyvät meidänkin rantakaislikossa
    vaan koskaan en ole niitä vielä onnistunut kuvaamaan.

    Kuulaan kauniita syyskuun päiviä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Teija! Haikarat ovat vasta parin viime vuoden aikana alkaneet viihtyä tässä meidän rannassa tai ehkä en ole aiemmin niitä huomannut. Osaavat hyvin vältellä ihmisiä. :) Saat varmasti vielä kuvan, koska niitä teidänkin rannalla näkyy. Aurinkoisia syyspäiviä sinullekin! :)

      Poista
  10. Upea kuva harmaahaikarasta! Hieno hiljainen tunnelma. Meillä vieraili keväällä kattohaikara. Sain otettua siitä kuvan, mutta teknisesti se ei ollut noin hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Ninnu! Kattohaikaroita meillä ei ole näkynyt lainkaan. Mutta olipa sinulla hyvä tuuri, että sait siitä kuvan! Aika vähän niitä kuitenkin Suomessa on.

      Poista
  11. Aivan upeita kuvia ja niin taidolla otettuja. Uudestaan pitää välillä kelata alkuun ja katsoa vielä kuvia :) Hienon näköinen päärynäpuu ja niin runsaasti hedelmiä. Onko maku minkälainen? Mukavaa viikonloppua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla kommenttisi kuvista. Kiitos Kanneli! <3 Taidosta en tiedä, mutta innostusta kuvien ottamiseen riittää.

      Päärynäpuussa on ensi kertaa noin paljon hedelmiä, viime vuonna vain muutama, jotka kuivahtivat ennen kuin ehdin poimia. Nyt ne ovat vielä kovia. Pari vuotta sitten saimme muutamia päärynöitä maistettavaksi asti ja ne olivat pehmeän ja miedon makuisia, ihan hyvältä maistuivat. Mukavaa viikonvaihdetta myös sinulle! :)

      Poista
  12. Tulin vastavierailulle, täältä löytyi upeiita, tunnelmallisia loppukesän kuvia!!
    Jäin koukkuun.<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Sirpa! Mukava, kun tulit vierailulle. Olet lämpimästi tervetullut lukijaksi! <3

      Poista
  13. Upeita kuvia! Kotimaisia päärynöitä en ole tainnut koskaan maistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati! <3 Ja lämpimästi tervetuloa lukijaksi!

      Meilläkin päärynöiden maistaminen on ollut vähäistä, koska viime vuonna ei saatu niitä oikeastaan lainkaan. Mutta ne muutamat hedelmät edellisinä kesinä ovat olleet ihan hyvänmakuisia, mietoja ehkä vähän jauhoisia. :)

      Poista
  14. Niin ihania syyskuvia <3 Teillä on kyllä aivan äärettömän ihana paikka asua! Noita päärynöitä tekis mieli maistaa. Lienenkö kotimaisia koskaan maistanutkaan - en varmaan. Syksyssä on omat ihanat elementtinsä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos Kaaru! <3 Kävin tänään tutkailemassa päärynöitä ja olivat kyllä vielä ihan kovia. Yksi oli pudonnut maahan ja otin sen sisälle 'koekypsymään'. Saas nähdä, mitä siitä tulee. :)

      Poista
  15. Aivan käsittämättömän upeita loppukesän tunnelmia! Vai pitäisikö jo sanoa alkavan syksyn? Ne tuntuvat vielä suloisesti sekoittuvat toisiinsa. Onneksi ❤️

    p.s. aivan ihana herrainhuone edellisessä postauksessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Milla! <3 Niin, kyllä nyt varmaan jo syksyn puolella selvästi eletään. Pimeys sen paljastaa, muuten tuntuu vielä ihan mukavan lämpimältä. Mutta onhan syksykin ihanaa. :)

      Poista
  16. Lumoavaa! Kerrassaan lumoavaa, sanoo kuuhullu Jovelasta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täysikuu on ihana! Täällä, kuten varmasti teilläkin Jovelassa, on kerrassaan ylellistä nauttia kuun ja tähtien loisteesta ilman katuvalojen häirintää. Aina niiden loistetta ja kuunsiltaa on vielä erikseen mentävä ikkunasta katsomaan ennen kuin kipaisee petiin. :)

      Poista
  17. Kuvissasi on käsinkosketeltavissa aamun rauha ja hiljaisuus. Kauniita kuvia <3

    VastaaPoista
  18. Niin kauniit kuvat tunnelmineen ja teksteineen. Ihanaa alkanutta syksyä upeaan Villa Airisrantaan Sinulle Päivi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Hammi! <3 Kauniita ja lämpöisiä syyspäiviä myös sinulle! :)

      Poista
  19. Huoh, kylläpä on saatu kuviin ihanaa tunnelmaa<3
    Mukavaa viikkoa sinulle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos SisustEllen! Pirteää syysviikkoa myös sinne!

      Poista
  20. Pakko kysyä kuinka vanha on kaunis päärynäpuusi? Istutin juuri Pepi päärynäpuun ja sille kaveriksi Aunen. Mietin koska voin odottaa ensimmäistä satoa (ellei myyrät syö puita juurineen ensi talvena). Sellainenkin lajike on kuin Kustavi, toimisikohan se hyvin saaristossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, kiva kuulla että jollakin muullakin on Aune-päärynäpuu. Pepi tuntuu olevan niin yleinen. Saimme Aunen lahjaksi kesällä 2010, kun aloimme rempata Airisrantaa. Päärynöitä siihen on tullut muistaakseni kolmena viime vuonna. Kustavi on minullekin outo, mutta nimestä päätellen se sopii varmasti hyvin saaristo-olosuhteisiin. Pitääpä muistaa se, jos ehdimme vielä puutarhoille käymään.

      Varmaan parin vuoden päästä Aune-puusi saattaa jo hyvinkin kasvattaa päärynöitä. Kiva, kun piipahdit kommentoimassa. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!